Festival Uroboros: Co může design udělat pro naši lepší budoucnost?

7. květen 2021

Hanka Malaníková se ptá kurátorů Festivalu Uroboros, jak může kritický a společensky angažovaný design pomáhat v neklidné době plné nečekaných změn.

Celý záznam ArtCafé, včetně mýtickými hady prolezlého hudebního výběru Pavla Zelinky, najdete v audiu na konci článku.

Pod záštitou pražského Centra současného umění DOX probíhá online od 5. do 18. května 2021 druhý ročník mezinárodního Festivalu Uroboros zaměřeného na kritický a společensky angažovaný design. Účastníky čeká 48 workshopů, přednášek, diskusí, performancí a koncertů. „Snažíme se oslovit široké publikum. Na své si přijde designový výzkumník i totální laik, který se designem vůbec nezabývá,“ slibuje jedna ze zakladatelek a kurátorek festivalu Lenka Hámošová, doktorandka na pražské FAMU. Vysvětluje, co pojmy kritický a společensky angažovaný design znamenají, jak vůbec v tomto kontextu rozumět samotnému slovu design a nebo třeba jaký smysl má v programu sekce designového nonsensu.

Cílem workshopů není naučit se něco praktického, ale naučit se myslet jinak.
Lenka Hámošová

Enrique Encinas, Michal Kučerák, Lenka Hámošová a Markéta Dolejšová, čtyři z pěti kurátorů během zahájení Festivalu Uroboros 2021

„Design má širokou škálu různých metod a nástrojů, které mají úžasnou schopnost provokovat imaginaci a pomáhat nám představit si, jak může svět a společnost vypadat ve velmi blízké budoucnosti,“ říká spoluzakladatelka a spolukurátorka festivalu Uroboros Markéta Dolejšová, toho času postdoktorandka na finské univerzitě v Aalto. Dolejšová v ArtCafé mimo jiné představuje programovou sekci nazvanou Experimentální ferální (zdivočelý) design, kterou má jako kurátorka na starosti. Komentuje také, jak si stojí česká komunita designérů a tuzemský designový výzkum v porovnání se zahraničím.

Design je zacyklený sám v sobě. Je nutné, aby se otevřel vůči jiným oborům, vůči možnostem spolupráce a kontaktu s jinými disciplínami.
Markéta Dolejšová

Vizuál Uroboros Festivalu 2021

Třetím hostem ArtCafé je španělský designér, výzkumník a pedagog na univerzitě v dánském Aalborgu Enrique Encinas, který se také podílí na programové dramaturgii Festivalu Uroboros. Jak přemýšlí o designu? Proč s Markétou Dolejšovou před pěti lety na jedné slavné technologické konferenci pořádali workshop na výrobu nesmyslných příborů? Vizionářsky laděný rozhovor s Enriquem Encinasem natočila Tereza Lišková.

Design má velký potenciál znovu definovat to, kde a jak jsme a v čem žijeme.
Enrique Encinas

Uroboros Festival, Designing In Troubling Times
Pořad připravila: Hanka Malaníková a Tereza Lišková
Hudbu vybral: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související