Festival tří vil v pražské Bubenči. Objevte, co skrývají vily z přelomu století

14. září 2024

Letos poprvé ožijí tři bubenečské vily v Pelléově ulici v rámci festivalu TRIANGL. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program v galerii vily Pellé, ve vile Lanna, která je v majetku Akademie věd České republiky, a v sousední vile Marianne Gellertové, dnes sídle Památníku národního písemnictví a Muzea literatury.

Nejen v souvislosti s touto akcí nahlédneme také do historie jednotlivých domů a seznámíme se s jejich stavebníky a majiteli, kteří měli na přelomu 19. a 20. století odvahu nejen využít nové možnosti v podnikání, ale také vybudovat nepřehlédnutelné architektonické unikáty.

1. díl: Příběh bubenečské vily Marianne Gellertové, rozené Petschkové

Stavba nazývaná zkráceně třetí Petschkova vila, má pozoruhodnou historii, která zdaleka nesouvisí jen s architekturou. Od roku 2022 funguje jako sídlo Památníku národního písemnictví a Muzea literatury.

O její minulosti i současnosti hovoří Radomíra Sedláková z Fakulty stavební ČVUT v Praze, mimo jiné spoluautorka knihy o slavných bubenečských vilách, Michal Šedivý z neziskové organizace Open House Praha, architekt a autor projektu rekonstrukce vily Zdeněk Žilka a Michal Stehlík, ředitel Památníku národního písemnictví a současně i historik z FF UK.

2. díl: Lannova vila − příběh významné podnikatelské rodiny s kulturním rozhledem

Vila je zajímavá nejen svojí stavební historií, ale skrývají se za ní i dějiny jedné z nejúspěšnějších podnikatelských rodin tehdejších Čech. Navíc šlo o první stavbu tohoto typu na zdejším území, která se programově odlišovala od dosavadní zástavby a manifestovala tak zámožnost i kulturní rozhled majitele.

Hovoří Jan Bažant, historik a archeolog z Kabinetu pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR, který je mimo jiné autorem publikace o Lannově vile, Milan Hlavačka, historik z FF UK, a Vendula Sýkorová, manažerka vily Lanna, zaměstnaná v AV ČR.

3. díl: Pelléova vila aneb francouzský generál a Československo

Přestože v ní významný francouzský generál žil jen velice krátce, stále nese jeho jméno a je po něm pojmenována i ulice, kde se dům nachází. Právě proto bude líčení věnováno osudům nejen vily samotné, ale také osudům generála Maurice Pellého a jeho vztahu k nově vzniklému státu.

Hovoří Michal Šedivý z organizace Open House Praha, Karel Straka, historik z Vojenského historického ústavu v Praze, a Vladana Rýdlová, ředitelka galerie Villa Pellé.

autoři: Martin Dolejský , Milena M. Marešová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.