Festival současného italského filmu zahájí snímek Tady se směju já. Do Prahy ho přiveze Sorrentinův herec Tony Servillo

30. listopad 2022

Do Česka přijíždí další herecká hvězda: Tony Servillo. Čeští diváci ho znají především z filmů podobně hvězdného režiséra Paola Sorrentina; tvůrců, kterým pomohl k úspěchu jejich snímků, je ale mnohem víc. Jen letos stihl Servillo natočit tři filmy, jeden z nich například s Marcem Bellocchiem. 

Do Prahy na přehlídku MittelCinemaFest přiváží další svoji (skoro)novinku, film režiséra Maria Martoneho Tady se směju já z roku 2021. Jeho hlavním hrdinou je velký komediální herec a dramatik přelomu 19. a 20. století Eduardo Scarpetta. Mimochodem – pro Servilla jde o osobní záležitost – sám je totiž pokračovatelem slavné tradice neapolského divadla. V Praze se taky představí i jako divadelník – v Divadle ABC vystoupí ve hře Danteho hlasy. „Osvobodit Božskou komedii ze zajetí pompy a přenést ji sem k nám, do naší elektrizující a znepokojující současnosti – to je dluh, který máme vůči Dantovi. Božská komedie není stará a nepatří minulosti, protože lidské vášně nejsou nikdy staré ani minulé. Dante, který žije v Božské komedii, je náš současník,“ říká autor hry Giuseppe Montesano. Představení se uskuteční v rámci oslav 100. výročí založení Italského kulturního institutu v Praze.

Toni Servillo jak Silvio Berlusconi ve filmu Oni a Silvio

Ve vltavské ranní Mozaice představila osobnost Toniho Servilla filmová kritička Jana Podskalská. Vysoce přitom ocenila jeho herectví: „Jde o doslova hodinářskou, velmi jemnou práci, herec skvěle pracuje s mimikou a gesty. Své postavy, ať už skutečně existující nebo fiktivní, tak dokonale vystihuje.“ A mimochodem: do Prahy Servillo přijíždí vyzbrojen podrobnými vědomostmi o městě i o naší zemi. K sympatickým rysům jeho povahy totiž patří upřímný zájem o místa, která navštěvuje.

autoři: Jana Podskalská , Tomáš Pilát
Spustit audio

Související