Sorrentino, Capote a další. Četba s hvězdičkou na Vltavě není vhodná pro děti, mladistvé a cudné

3. září 2020

Tohle není místo, kam by se daly vypisovat roztodivné a barvité vulgarismy, kolik jich jenom čeština nabízí. Kvalitní literatura všech dob jich ale čtenářům běžně servíruje přehršel. Často tak činí ze dvou důvodů – jednak dovedou text svou hrubostí významově posunout do jiné roviny, jednak je lidé v běžné řeči prostě používají. Myslím, že cíleně se vyhnout třaskavým výrazům a tématům by literaturu zcela nepřiměřeně okleštilo a odtrhlo od žité skutečnosti.

I proto jsme se rozhodli zavést na Vltavě novou řadu a vetknout ji v programu do míst, která jsou k tomu příhodná. Každý den ve 23 hodin tak naladíte Četbu s hvězdičkou, díky níž zase sebe naladíte na trochu ostřejší a delikátnější notu.

Klasiků i klasiků současnosti, jejichž díla nejsou vhodná pro děti, mladistvé a cudné, je ohromné množství. A tak v novém pořadu najdeme jména jako Gabriel Gárcia Márquez, Marguerite Durasová nebo taky Chuck Palahniuk, Michel Houellebecq, Paolo Sorrentino.

Jde nám především o pestrost a kvalitu. Sprosťárny a odvážnosti i závažnosti všeho druhu jsou jen neoddělitelnou součástí oné kvality. Bez nich by literatura i svět byly chudší a méně barevné.

Spustit audio

Související