Fernando Pessoa: Kniha neklidu. Z fragmentární knihy jednoho z nejvýznamnějších portugalských autorů

26. únor 2024

Úryvky ze slavného souboru textů lisabonského spisovatele moderny připravila a komentuje portugalistka a překladatelka Šárka Grauová. Samotné texty, které svědčí o rozpolcenosti západního člověka 20. století, jeho neukotvenosti, čte Martin Myšička. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Vybrala a komentářem opatřila: Šárka Grauová
Účinkují: Martin Myšička, Šárka Grauová
Překlad: Pavla Lidmilová
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: 2020

Pessoa je jednou z nejvýznamnějších postav portugalského písemnictví 20. století, přestože život vedl spíše jako úředník než oslavovaný literát. Z velikého díla za života publikoval jen zlomek, po smrti byla ovšem v jeho pozůstalosti nalezena dřevěná truhla obsahující veliké množství rukopisů.

Jednou snad lidé pochopí, že jsem jako nikdo jiný splnil svou vrozenou povinnost interpreta jednoho úseku našeho století; a až to pochopí, napíší jistě, že ve své době jsem byl nepochopen, že jsem bohužel žil obklopen neláskou a chladem a že je to škoda.
Fernando Pessoa

Knihu neklidu tvoří více než pět stovek textů – zápisů, které jsou sice jen výjimečně datovány, i tak ale působí jako veliký deník plný počitků, myšlenek, vyznání.

autor: Šárka Grauová
Spustit audio

Související