Fenomén bohémy od Paříže po Teherán. Galerie Kunsthalle Praha představila rozsáhlou mezinárodní tematickou výstavu

30. březen 2023

Co to znamená, když o někom řekneme, že je bohém? Kdy vznikla myšlenka bohémství a čím se bohéma vyznačovala? Nejen těmito otázkami se zabývá výstava, kterou zájemci najdou v galerii Kunsthalle Praha. 

Díla devětatřiceti umělců a umělkyň, která byla ve většině případů v České republice dosud k vidění velmi zřídka, propojuje nová výstava Kunsthalle Praha s názvem Bohemia: Příběh fenoménu 1950–2000. Výstava pokrývá období od padesátých let minulého století až do počátku nultých let tohoto milénia a zahrnuje různá média, převážně fotografii, video a malbu.

„Z ikonických jmen bych jmenovala Alici Neel, která ještě nebyla vystavena v Čechách. Je to nedávno objevená americká malířka, která byla hodně známá aktivismem proti kapitalismu, dalo by se říct, a tím pádem byla možná méně viditelná v mezinárodním kontextu. Taky máme osobnosti typu Martin Wong, také umělec z Ameriky. Z České republiky prezentujeme dílo umělkyně Libuše Jarcovjákové,“ představuje vystavující kurátorka Kunsthalle Praha Christelle Havranek.

Výstava Bohemia: Příběh fenoménu, 1950–2000 bude otevřena od 23. března do 16. října 2023 a doprovodí ji bohatý doprovodný program ve formě filmových promítání v KunstKino, přednášek, performancí a koncertů.

Proč výstava Bohemia končí rokem 2000? V čem je největší potenciál výstavy? A jaké plány má Kunsthalle Praha do konce roku? Poslechněte si celý rozhovor s kuirátorkou Christelle Havranek a ředitelkou instituce Ivanou Goossen.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.