Hlavní cena Grand Prix Architektů pro pražskou Kunsthalle! Velkou modrou kostku získali Schindler Seko Architekti

1. listopad 2022

Projekt je dílem autorů Jana Schindlera, Ludvíka Seka a Zuzany Drahotové ze společnosti Schindler Seko Architekti. Zengerovu transformační a usměrňovací stanici na Klárově navrhl architekt Vilém Kvasnička v roce 1929. Její industriální prostory velmi promyšleně zahalil do klasicistního hávu, aby přirozeněji zapadla do historického prostředí Malé Strany. Takové pojetí v té době ale nebylo úplně samozřejmé.

Je to budova, která už tehdy vypadala daleko víc jako muzeum než jako měnírna. Uvnitř ale byla plná velkých strojů, těžkého provozu a špičkové technologie pro svůj čas.
O bývalé trafostanici a dnešní galerii Kunsthalle Praha její ředitelka Ivana Goossen

Čtěte také

Při přeměně trafostanice v moderní galerii tak bylo důležité ochránit původní fasády a významné vnitřní prvky budovy. Návštěvníci Kunsthalle kromě zrekonstruovaného exteriéru uchvátí i zachované a repasované části industriálního interiéru. Podle architektů galerie Jana Schindlera a Zuzany Drahotové ze studia Schindler Seko byla právě práce s fasádou na projektu to nejtěžší: ,,Naším přáním bylo napojit stávající fasády nějakým logickým, smysluplným uspořádáním. Takže například okna ve vstupní hale jsou přesně navázána na novou podlahu a vypadá to, jako kdyby to původní architekt takto zamýšlel.”

Aktuálně pražská Kunsthale nabízí přehlídku děl německého výtvarníka Gregora Hildebrandta. Umělec už více než 20 let pracuje s analogovými nosiči zvuku. Své sochy, instalace a obrazy vytváří z materiálů, jakými jsou lisované vinyly, zvukové pásky na plátně anebo plastové krabičky od audiokazet. Jedná se o jeho první samostatnou výstavou v České republice. Výstavní projekt doplňují i koncerty a další akce.

Jedním z architektů Transgasu je Václav Aulický

Červenou kostku – tedy Cenu za celoživotní dílo od rady Obce architektů včera obdržel Václav Aulický, kterého spojujeme hlavně s žižkovským vysílačem.  

Kategorie Šetrná stavba ocenila bytový dům Rezidence Michelangelova v Praze 10 od ateliéru Podlipný Sladký architekti. V kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba dostal cenu projekt Paluba Hamburk od studia projectstudio8.

Spustit audio

Související