Felix Mitterer: Zpověď

30. květen 2017

Hřích a jeho pokračování. Drama mezi zpovídaným a zpovídajícím. František Němec a Ivan Řezáč v hlavních rolích hry rakouského dramatika, která reagovala na sérii skandálů v katolické církvi. On-line k poslechu do pondělí 5. června 2017.

Hry Felixe Mitterera často vyvolávají – i přes nesporný úspěch u publika – vzrušené diskuze. Příčinou jsou aktuální a mnohdy i provokativní náměty. Takovou je i rozhlasová hra Zpověď. Hra byla poprvé uvedena v roce 2004 veřejnoprávním rakouským rozhlasem ORF, kde byla vyhlášena nejlepší hrou roku. V témže roce získala hlavní cenu prestižního festivalu rozhlasu a televize Prix Italia.

Přeložila: Magdalena Štulcová
Režie: Aleš Vrzák
Dramaturg: Hynek Pekárek
Hudební improvizace: Petr Mandel

Osoby a obsazení: Otec Eberhard (František Němec), Martin (Ivan Řezáč), Martin - dítě (Mikuláš Veselý) a Sebastian (Tobiáš Vacek)

Natočeno v roce 2005.

Silueta, člověk, dítě, násilí, zneužívání

Felix Mitterer se narodil se 6. února 1948. Otec byl rumunský uprchlík, matka – chudá rolnická vdova – ho dala hned po narození k adopci. Vyrůstal pak v rodině námezdných čeledínů a odmalička byl zvyklý tvrdě pracovat na poli.

Rodina se však od většiny tyrolských sousedů něčím lišila: oba rodiče rádi četli a matka dokonce hrála ochotnické divadlo. Felix jako nadané dítě z chudých poměrů mohl studovat alespoň učitelský ústav, už tehdy však bylo jeho životním cílem stát se spisovatelem, a tak mu jeho vášeň k četbě a umění nedovolovala věnovat se dostatečně studiu. Ústav nedokončil a potom víc než deset let pracoval na celním úřadě.

V roce 1970 stanice ORF sice odvysílala jeho rozhlasovou hru, ale trvalo ještě celých sedm let, než se mohl vydat na dráhu spisovatele. Od té doby publikoval přes třicet divadelních her a jako scenárista s úspěchem spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem.

Od roku 1977 píše Mitterer i pro divadlo. Jeho hry byly oceněny mnoha cenami v Rakousku i v zahraničí (např. 1992 Adolf-Grimme-Preis, 2001 Ernst-Toller-Literaturpreis, 2004 Prix Italia). V současné době žije s rodinou v Irsku. 

V České republice byly úspěšně uvedeny jeho hry Účtování v domě božím, Návštěvní hodiny a další. V Českém rozhlase byla v roce 2011 natočena jeho hra Pardál. 

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio