Etnografie a dokument

3. červen 2015

Jaká témata nosí v hlavě mladí kulturní antropologové a antropoložky? Jak je dokáží přetavit do zvukové podoby? Čím je přitahuje rozhlasový dokument? A co všechno se dá vymyslet, natočit a postříhat během šestidenního workshopu?

Ve středu 3. června uslyšíte na vltavských vlnách debatu s účastníky workshopu etnografického audiodokumentu, který v únoru proběhl proběhl na Katedře antropologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Workshop vedl Jiří Slavičínský s dokumentaristou Janem Šípkem a vedle lidí z plzeňské univerzity se ho účastnili také např. pracovníci místní pobočky organizace Člověk v tísni.

03394842.jpeg

Společně jsme se seznamovali se s mikrofony a rekordéry, se zavázanýma očima naslouchali zvukům města, učili jsme se vést rozhovor nebo natočit zvukovou scénu. Diskutovali jsme nad tématy a způsoby, jak je zpracovat a vystavět z nich fungující pořad.

03394841.jpeg

Každý z účastníků se během workshopu pokusil vytvořit svůj krátký autorský dokument. Každý přišel s vlastním tématem, příběhem, zajímalo ho specifické sociální prostředí nebo problém.

Ve středečním vysílání zazní ukázky z těchto děl, které v rámci workshopu vznikly. Zavedou vás např. do ubytovny pro lidi ve finanční tísni, do krajiny, která je ohrožena prolomením těžebních limitů, těšit se můžete i na netradiční vyznání lásky nebo na analýzu toho, jak funguje segregace v našem školství.

Pozvání do studia přijal lektor workshopu Jan Šípek, z Plzně přijedou Lenka Hollerová, Dalibor Hapl a Tomáš Hirt a živě vysílanou mozaiku dokumentů a povídání o nich bude moderovat Dan Moravec.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio