Erik Jakub Groch: Nekonečná Em. Romantický samotář slovenské poezie v rozhlasové koláži ze sbírek Em a Infinity

7. březen 2022

Ve vltavském Souzvuku Nekonečná Em se potkávají verše ze sbírek Em a Infinity Erika Jakuba Grocha. Koláž dvou hlasů, dvou básníků, dvou příběhů doplňuje autorův hlas ze setkání v Café Fra v roce 2011 a ze dvou večerů Měsíce autorského čtení z roku 2021 v Brně a Ostravě. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z vlastních překladů připravila: Olga Stehlíková
Hudební spolupráce: Ondřej Gášek
Účinkují: Igor Bareš, Anna Theimerová, Jaromír Meduna
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 7. 3. 2022

Žádný závoj mezi námi, jen ten druhý. Erik Jakub Groch patří k nejvýraznějším postavám současné slovenské poezie. Nejen, že jeho vlastní básnický jazyk se sklony k melancholii je nezaměnitelný, jeho nakladatelská a editorská činnost vyniká pečlivostí a originalitou. Jakkoli je láska jako hybný prvek pro Grocha nezbytností k tvorbě, jen jediná jeho sbírka je v obvyklém slova smyslu milostná. Em. Napsaná byla v roce 2006 spolu se sbírkou Infinity. Oboje teď vyšly v jediné knize v českém překladu básnířky Olgy Stehlíkové a v pořadu Nekonečná Em vstupují do rozhlasového vysílání.

Erik Jakub Groch vychází z prostředí košického undergroundu, kde za minulého režimu působil jako vydavatel i autor v samizdatu. Hned v 90. letech pak založil vlastní nakladatelství Knižná dielňa Timotej, ve kterém vydává klasickou literaturu i současné slovenské spisovatele. Významná je také jeho edice VeršeOnline, ve níž představuje světové básníky ve vlastních výborech.

Vedle toho je autorem knih pro děti. Ale především je básníkem, který je i v českém prostředí dobře známý jako řeholník poezie, jako samotář z Levočských vrchů, jehož oproštěné a naléhavé básně mluví stejně tak o těle jako o Bohu, o přírodě i metafyzice. Jeho poezie se nezříká kontrastů.

V loňském roce vyšly Eriku Grochovi hned tři knížky poezie. Viety na Slovensku v nakladatelství Skalna ruža, Nil ve slovenštině v pražském nakladatelství Fra a Em/Infinity v nakladatelství Dauphin. Poslední zmiňované sbírky označuje jejich autor jako cvičné sešity a zdráhá se je na Slovensku opětovně vydávat. I z českého převodu je zřejmé, že jim křivdí a můžeme být vděční, že s českým vydáním Groch souhlasil.

Em představuje strhující milostné vzplanutí básníka k mladé dívce, k Em, kterou tu oslovuje a vyznává jí lásku. Infinity je sbírkou zralé meditace v ústraní, transcendující kulisy každého dne.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio