Eric-Emmanuel Schmitt: Oskar a Růžová paní

Příběh o umění žít i umírat brzy. Hry a knihy francouzského spisovatele a dramatika našly svoje čtenáře a publikum po celé Evropě i v zámoří.

Poslouchejte na Vltavě 24. října 2015 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 30. října 2015.


Oskar je stejný jako většina desetiletých kluků, má psa, kočku, zlaté rybičky, poslouchá hudbu z walkmana, začínají se mu líbit děvčata a rodiče mu někdy připadají... pitomí. A stejně jako jiní kluci by se koncem roku mohl těšit na Vánoce se spoustou dárků a petardy na Silvestra. Oskar však musí myslet na věci, které jako by nepatřily do dětského světa. Leží po neúspěšné transplantaci kostní dřeně v nemocnici. Teď už ví, že umírá. Má strach ze smrti a všichni dospělí ho štvou - rodiče svým předstíráním, že je vše v pořádku a lékaři se sestrami svým soucitem. Jeho tělo u však nelže.

Oskarovi porozumí jediný člověk, paní v růžovém plášti, "babi Růženka". Mezi veselými historkami o své minulosti udatné zápasnice mu poodhalí část z tajemství života a smrti. Oskar začíná psát své dopisy Bohu, který ví, co je utrpení a bolest, protože ji sám ve svém lidském vtělení prožil. Díky Růžence prožije ve svých zbývajících dvanácti dnech celý život a odejde jako "dospělý" muž s vírou, nadějí a láskou.

02736548.jpeg

Hra světoznámého francouzského spisovatele a dramatika Erica Emanuela Schmitta Oskar a Růžová paní (Oscar et la Dame Rose) vychází z jeho stejnojmenné prózy. Spolu s romány Noemovo dítě a Pan Ibrahim a květy koránu tvoří tzv. Cycle de ľInvisible (Cyklus o Neviditelném), v němž se Schmitt pokouší příběhem postihnout rysy hlavních světových náboženství: judaismu, islámu a křesťanství. Stejně jako další romány se i "Oskar" brzo dočkal své jevištní podoby. V únoru 2003 hru uvedlo pařížské divadlo Comédie des Champs Elysées s herečkou Daniele Darrieux. Úspěch byl okamžitý, Darrieux ještě téhož roku získala prestižní divadelní cenu „Moliere“ za dvojroli Růženky a Oskara.

03493962.jpeg

Příběh o umění žít i umírat brzy oslovil i diváky za hranicemi Francie a Schmitt za něj získal několik literárních cen. Tím nejcennějším bylo pro Schmitta neoficiální ocenění jeho čtenářů. Ti v roce 2004 v literárním magazínu Lire v anketě o knihách, které „změnily jejich život“, zařadily Oskara a Růžovou paní vedle Bible, Tří mušketýrů a Malého prince.


Osoby a obsazení: Oskar (Tobiáš Vacek), babi Růža (Věra Kubánková), otec (Miroslav Táborský), matka (Nela Boudová), otec Peggy Blue (Hanuš Bor), matka Peggy Blue (Kamila Špráchalová), doktor Düsseldorf (Zdeněk Maryška), Peggy Blue (Marie Tučková), Sandrina zvaná Číňanka (Anna Věrtelářová), Pop Corn (Jiří Maršál), Einstein (Mikuláš Veselý), Šašlík (Robin Pařík) a uklízečka, hlas (Luďa Marešová)

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt Překlad a rozhlasová úprava: Michal LázňovskýDramaturgie: Hynek PekárekHudba: Hanuš BartoňRežie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2007.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.