Elektrizující fúze, album jako feministický manifest i hudební deník z karantény. Zkrátka hudba, která vám nedá vydechnout

13. červen 2020

Music ArtCafé Elišky Vidomus tentokrát přináší výběr z aktuálních alb – téměř ve všech případech to bude hudba stylově těžko uchopitelná, trochu jazzová, ale sympaticky vybočující z pomyslných žánrových mantinelů a odvážně se rozlévající do nejrůznějších směrů. Budou to alba inspirovaná arménským, chorvatským i izraelským folklórem, nahrávka vytvořená během karantény, album inspirované Pochodem za práva žen a mnoho dalšího.

V ArtCafé zazní ukázky z aktuálního alba Big Vicious, které nedávno vydal izraelský trumpetista (a mimochodem také jmenovec slavného basisty) Avishai Cohen. Ten měl vystoupit v dubnu v pražském Jazz Docku, koncert ale musel být přesunut na 15. listopadu. Kapelu spolu s ním tvoří dva kytaristé a dva bubeníci – sestava, která posluchačům nedá vydechnout. Jejich koncerty jsou energickou jízdou plnou temných groovů i zvukových efektů.

Eliška Vidomus

Podobně jako Cohen se ani francouzská pianistka, skladatelka a zpěvačka Macha Gharibian ve své tvorbě nenechává svazovat žádnými konvencemi – čerpá z arménského folkloru, jazzu, popu a z klasické i filmové hudby. Letos na jaře vydala své třetí sólové nové album Joy Ascension, které sama nazývá sérií hudebních autoportrétů. V pořadu se také představí elektrizující mix jazzu, funku, metalu, elektroniky i blízkovýchodních vlivů v podání francouzského saxofonisty Guillauma Perreta. Ten se Česku v minulosti představil na festivalu Colours of Ostrava a v pražském Paláci Akropolis, kde vystoupil se svou kapelou Electric Epic. Uslyšíme ukázky z desky A Certain Trip, kterou vydal minulý týden.

Chorvatsko-americká zpěvačka a skladatelka Thana Alexa a její album ONA inspirované Pochodem za práva žen ve Washingtonu D. C., kterého se v roce 2017 zúčastnila. Jednotlivé skladby přibližují osudy různých žen v současném světě a otevírají řadu témat souvisejících nejen s diskriminací, ale i s potřebou vzájemné podpory.

Nepředvídatelné, hravé, energické a místy lehce bizarní – tak by se dalo označit nové album The Boiling Stories Of A Smoking Kettle, které 3. dubna vydalo Duo Obradović-Tixier. Svérázná hudební dvojice, kterou tvoří chorvatská bubenice Lada Obradović a francouzský pianista David Tixier, staví své skladby na kombinaci elektronických a akustických zvuků. Muzikanti si libují v polyrytmech, sofistikovaných harmoniích a také zvukových experimentech. Často využívají zvonkohru nebo zvuk dětských hraček. V minulosti získali několik prvních cen na prestižních hudebních přehlídkách, jako jsou La Défense Jazz Festival nebo Jazz À Vienne. Svůj pestrobarevný svět na albu otevírají velice rázně, nekompromisně a zároveň trochu znepokojivě se skladbou Dear You.

A ve výběru Elišky Vidomus zazní také keňský zpěvák J. S. Ondara, který od svých dvaceti let žije v Minneapolis. Na svůj úspěšný loňský debut Tales Of America navázal aktuálně deskou Folk N' Roll Vol 1: Tales of Isolation, která vyšla 29. května. Ondara své písně doslova vychrlil a nahrál během karantény. Oproti předchozí, politicky vyhraněné a kritické desce je tato nahrávka mnohem intimnější a blíží se spíše deníkovému záznamu. Sociální témata se nicméně promítla i sem v podobě kritiky nerovnoměrných dopadů pandemie na různé společenské vrstvy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.