Od soulu až po metal. Po hudebních stopách zpěváka Billa Witherse

29. duben 2020

Když začátkem dubna přinesla média zprávu o úmrtí zpěváka Billa Witherse, většina titulků hlásala: „Zemřel autor hitu Ain't No Sunshine“. Tato píseň, za kterou získal cenu Grammy, se nesmazatelně zapsala do repertoáru řady R&B muzikantů.

Zpěvákův hudební odkaz je nicméně mnohem širší a rozhodně jej nelze zúžit jen na tento hit. Jeho písně se dostaly do repertoáru zpěváků od Micka Jaggera, Stinga až po Gregoryho Portera.

Čtěte také

Bill Withers se narodil v roce 1938 a své nepříliš radostné dětství prožil v Západní Virginii. Po smrti otce se jej ujala babička, které později složil hold v podobě písně Grandma's Hands. V osmnácti letech vstoupil do amerického námořnictva, kde sloužil devět let. Poté se přestěhoval do Los Angeles, kde se věnoval různým profesím, třeba práci v továrně na toalety, k tomu nahrával po nocích dema a vystupoval po klubech.

Silný debut bez podbízivosti

Svůj debut, album Just As I Am, vydal až ve třiceti letech a představil se na něm jako člověk s jasným názorem, zocelený službou v armádě, který se nepotřebuje podbízet prostoduchými písničkami o lásce a nechat se producenty tlačit do uhlazených kompromisů. Díky této nesmlouvavosti se na desce objevilo 12 autorských písní, mezi nimiž byl i jeho dodnes největší hit Ain’t No Sunshine, už zmiňovaná píseň Grandma's Hands nebo protestsong Harlem.

Jeho nejplodnějším obdobím byla léta 1970–1985. Poté se zpěvák rozhodl úspěšnou hudební dráhu ukončit a věnovat se jen své rodině. Jeho poslední nahrávkou tak zůstává album Watching You Watching Me z poloviny osmdesátých let. „Být hudebníkem pro mě nikdy nebylo jediným způsobem, jak žít,“ řekl k tomu později.

Před dvěma lety slavil Bill Withers osmdesátiny. Zpěvák José James se rozhodl mu při této příležitosti vzdát hold a připomenout jeho odkaz albem Lean on Me s dvanácti Withersovými písněmi.

Během těchto těžkých časů se o sebe musíme dokázat opřít. Můj přítel, Bill Withers, měl o tom skvělou píseň a já bych ji rád dnes večer připomněl,“ řekl zpěvák Stevie Wonder 18. dubna během benefičního online koncertu One World: Together at Home, jehož cílem bylo podpořit a poděkovat zdravotníkům a zdravotnicím za jejich úsilí v boji proti koronaviru. Po tomto krátkém proslovu zahrál Stevie Wonder Withersovu píseň Lean on Me. Ta v minulosti zazněla také při inauguracích amerických prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy a během současné pandemie se stala symbolem naděje a solidarity.

Spustit audio

Související

  • MusiCafé s Michaelem Kyselkou

    V audioportrétu prosincového dítěte, enfant terrible gospelu a soulu Billyho Paula uslyšíme též Marvina Gaye a Billie Holidayovou.

  • Marvin Gaye

    Všestranný muzikant i textař, kultovní představitel soulu – to byl americký černošský zpěvák Marvin Gaye.