Egon Hostovský: Literární dobrodružství českého spisovatele v cizině aneb O ctihodném povolání kouzla zbaveném

Drama exilu, osud emigranta, cizince, který hledá své zakotvení. Poslechněte si vltavskou Četbu na pokračování z niterných vzpomínek Egona Hostovského, předního českého prozaika 20. století. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Samek
Připravila: Milena Štráfeldová
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: V roce 1993

Český spisovatel a diplomat Egon Hostovský (1908–1973) žil od roku 1939 v Belgii a ve Francii, po jejím obsazení uprchl do Spojených států. V roce 1946 se vrátil, po roce 1948 ale žil opět v exilu v Norsku, v Dánsku a zejména ve Spojených státech, kde také v Montclairu v New Jersey roku 1973 zemřel.

V raných prózách byl představitelem českého meziválečného literárního expresionismu a psychologismu, v exilové tvorbě byl reprezentantem literárního existencialismu. Autor próz s tématikou odcizení člověka ve společnosti, ohrožení a vykořenění lidského jedince tváří v tvář hrůzám války a poválečných stavů beznaděje. V románech a novelách ztvárnil v námětech z českého exilu především svár mocenských totalitních systémů s úsilím člověka o dorozumění a vědomí jistot bez pomíjivých iluzí.

Egon Hostovský patří k předním českým prozaikům 20. století. Memoáry Literární dobrodružství českého spisovatele v cizině vydal v roce 1966 v exilu. Na Vltavě z jeho vzpomínkové prózy čte Jiří Samek.

autoři: Milena Štráfeldová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.