Edgar Dutka: Dobře rozšlápnuté boty. Výtečný Václav Postránecký v laskavém příběhu o lidech, kteří umějí mít rádi

6. listopad 2022

Poslechněte si úsměvnou hru o všedních starostech i radostech dobrosrdečného Lojzy Roubala, poněkud nesmělého a poněkud upřímného ve svých citech. Uvádíme v obnovené premiéře po více než třiceti letech. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Lojza Roubal, strojvůdce (Václav Postránecký), Karel Roubal, pekař (Jan Hartl), Vlasta, jeho žena (Jaroslava Pokorná), Eva Hányšová (Daniela Kolářová), Irena Procházková, učitelka (Jaroslava Obermaierová), Slávek Procházka, její muž (Vítězslav Jandák), Andrea (Lenka Kořínková), děda Pecháček, strojvůdce (Čestmír Řanda), Jarmil (Michal Pavlata), číšník (Ladislav Kazda) a Kateřina, studentka (Helena Friedrichová)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudba: Josef Pech
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1980

Lojza Roubal má šestadvacet let a přitom se cítí jako starý mládenec. Sdílí totiž domácnost s mladším bratrem Karlem a jeho ženou Vlastou, kteří navíc čekají svoje první dítě. Jestli se starší bratr konečně neosamostatní, dětská postýlka se už do malého bytu prostě nevejde. Lojza pochopí, že musí naráz vyřešit bytovou i osobní krizi. Někdo jiný by se takového úkolu zalekl, ale Lojza je optimistický fatalista, který věří, že člověk nakonec zmůže všechno, když se do věci pustí v dobře rozšlápnutých botách.

Rozhlasovou prvotinu spisovatele a scenáristy Edgara Dutky (1941) dramaturgicky připravila Jaroslava Strejčková. Režisér Jiří Horčička našel pro dobráckého strojvůdce Lojzu výtečného představitele ve Václavu Postráneckém, kterému zdatně sekundují Jan Hartl, Jaroslava Pokorná, Daniela Kolářová, Lenka Kořínková, Čestmír Řanda, Jaroslava Obermaierová, Vítězslav Jandák a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související