E. T. A. Hoffmann: Slečna ze Scudéry

6. říjen 2017

Návrat do 17. století, tísnivá atmosféra a hrůzostrašný děj. Povídka německého autora on-line k poslechu do čtvrtka 12. října 2017.

E. T. A. Hoffmann (autoportrét, před r. 1819)

Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann zvaný jednoduše E. T. A. Hoffmann byl významný německý (pruský) spisovatel, hudební skladatel, právník, karikaturista, kritik, dirigent a malíř. Zkratku E. T. A. před svým jménem začal používat pravděpodobně roku 1813 a tvrdil, že ono „A“ je počáteční písmeno jména Amadeus a že tím vzdává čest svému oblíbenci Mozartovi.

Hoffmannův život byl bohatý na nejrůznější odbočky. Poté, co vystudoval gymnázium ve svém rodném městě Královci (Königsbergu) v tehdejším Východním Prusku, vrhl se na studia práv na tamní univerzitě. Hned v několika městech pak pracoval jako úředník, až se usadil v oblasti dnešního Polska, odkud byl v roce 1805 vypovězen jako špión pruského krále. Odcestoval tedy do Berlína, kde se věnoval umění.

Psal romány a novely. Nejúspěšnější byl však v povídkové tvorbě. Typická je pro ni tísnivá atmosféra a hrůzostrašný děj. To vše přichází i v povídce Slečna ze Scudéry, v níž se vracíme do 17. století.

Účinkují: Pavel Pípal, Dagmar Pušová, Zuzana Stivínová, Pavel Soukup, Karel Hlušička, Miroslav Moravec, Bořivoj Navrátil, Zdeněk Žák a Jiří Plachý

Překlad: Hanuš Karlach
Připravila: Luďa Marešová
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 1993.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.