Druhá tvář Glenna Millera - "Tex" Beneke

4. červenec 2014

Gordon Lee "Tex" Beneke byl významný americký tenorsaxofonista, zpěvák a kapelník neodmyslitelně náležící k historii legendárního orchestru Glenna Millera. Zde byl jedním z klíčových sólistů, a to jako hráč na tenorsaxofon i jako zpěvák.

Vlastně ho pro Millera objevil bubeník Gene Krupa, když se po odchodu od Bennyho Goodmana poohlížel po muzikantech do své vlastní chystané kapely. Ale protože měl saxofonovou sekci už kompletní, zmínil se o mladém a šikovném saxofonistovi Glennu Millerovi a ten mu ihned nabídl spolupráci. V Millerově orchestru si "Tex", pocházel z Texasu, vydobyl rychle značnou autoritu a stal se nepostradatelným členem souboru. Jeho sóla i zpěv znala celá Amerika a bez nadsázky se dá říci, že popularitu Millerova bandu vytvářel do značné míry právě Tex Beneke. Po nešťastném úmrtí Glenna Millera v roce 1944, zřejmě sestřelen při přeletu z Anglie do Francie, požádala vdova po Millerovi Texe, aby se orchestru ujal a nadále ho vedl.

Jazzofon připomene důležité momenty dlouhé životní dráhy Texe Benekeho

Tex Beneke s orchestrem Glenna Millera:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.