Do Olomouce za Bohem i konopím

3. duben 2012

Od chlupů až k Bohu se rozpíná program letošního AFA, festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Tipy z programu 47. ročníku, který se chystá na dny 17. až 22. dubna, a třeba i soutěž o festivalová trička přinese úterní Čajovna 3. dubna.

Chlupům je věnován jeden snímek, Bohu celá sekce. Na co potřebujeme chlupy, vlasy a jejich deriváty, jakou roli hraje v živočišném světě na první pohled bezvýznamným porost? Na to se ptá jeden z filmů světové soutěže, francouzský dokument Jeho veličenstvo chlup. Kdo napsal Bibli?, Stvořil Bůh vesmír? a Bůh v mozku, to jsou názvy třech filmů sekce Věda a náboženství, která nabídne i panelovou diskusi a přednášku Evy Klocové z Masarykovy univerzity na téma Je náš mozek boží? Aneb co vědu nezajímá při zkoumání náboženských prožitků.

Letos podle nejrůznějších předpovědí končí svět. I na katastrofické scénáře si AFO posvítí, a to v sekci Vize budoucnosti – utopie & dystopie. K vidění bude například dokument s výmluvným titulem 2210: Kolaps? V jiném programovém bloku se bude dumat nad výchovou. Před třemi sty lety se narodil Jean-Jacquese Rousseau. Žije jeho odkaz ještě dnes a jak by se tvářil třeba na „gay a lesbický parenting“? Nanotechnologie, léčebné využití konopí nebo genetika, to jsou další z témat, které AFO otevírá.

02596037.jpeg

Jednotlivé filmy i doprovodný program přijde představit Veronika Klusáková, programová ředitelka festivalu. O sekci Věda a náboženství blíž promluví jeden z jejích dramaturgů, Tomáš Marvan z Filosofického ústavu Akademie Věd. Hudbu vybere Tomáš Dvořák a hodinou vás provede Jaroslava Haladová.

Spustit audio