Dianne Reeves – koncert z Brna v pátek na Vltavě

20. březen 2015

Mimo ohlášený plán mimořádně zařazujeme záznam úterního koncertu významné americké jazzové zpěvačky Dianne Reeves, kterou hostí brněnské Boby centrum v rámci právě probíhajícího JazzFestu Brno.

Dianne Reeves disponuje silným hlasem, precizní intonací, bezchybným jazzovým frázováním, záviděníhodnými improvizačními schopnostmi a neformálním charismatem. Ne náhodou je proto častou příjemkyní amerických jazzových cen Grammy, což se potvrdilo i letos, kdy za aktuální desku Beautiful Life obdržela v pořadí pátou zlatou sošku gramofonu. V pozadí těchto cen ovšem nestojí jenom dobře zpracovaná nahrávka, ta slouží spíš k propagaci koncertů. Nejprve platí, že čím lepší koncerty, tím větší úspěch jazzové desky.

Koncert Dianne Reeves z Brna vysíláme na ČRo Vltava v pátek 20. 3. od 17:45 a jeho průvodcem bude brněnský hudební publicista Max Wittmann ml.

Účínkující umělci: Dianne Reeves (zpěv), Peter Martin (klavír), Romero Lubambo (kytara), Reginald Veal (kontrabas), Terreon Gully (bicí).

Dianne Reeves je pokračovatelkou odkazu velkých jazzových div Elly Fitzgerald, Billy Holiday nebo Sarah Vaughan a ukazuje se, že je stále na vrcholu sil. Na vrcholu, kterému předcházely pestré začátky. V 16 letech si jí všiml nedávno zesnulý trumpetista Clark Terry. Ve dvaceti vystupovala s Billy Childsem, později se Sérgio Mendesem. Zhruba 10 let na to z ní učinilo vydavatelství Blue Note zpěvačku číslo 1 a trvalo ještě další desetiletí, aby se z prvotřídní zpěvačky stala světově uctívaná jazzová bohyně. Po roce 2000 ve vší skromnosti dobyla oficiální světovou scénu, zpívala na závěrečném ceremoniálu zimní Olympiády v Salt Lake City a od přelomu milénia se také datuje výroba jmenovek na všechny její zlaté gramofony.

Video z brněnského koncertu Dianne Reeves:
Spustit audio