David Žák: Muž nad městem

23. červenec 2020

Příběh bývalého estébáka, kdysi mocného a obávaného muže, který měl absolutní vládu nad mnoha lidskými životy. Staré osudy v barvitém vyprávění natolik ožívají, až se zdá neuvěřitelné, že by mělo jít o cizí vzpomínku… Autobiograficky laděnou povídku z pera Davida Jana Žáka poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Oubram
Připravila: Martina Toušková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2019

David Jan Žák (*1971) je jihočeský spisovatel, básník, novinář a pedagog. Vydal dosud několik sbírek poezie, jeho básně byly přeloženy do francouzštiny, němčiny, ruštiny a polštiny. Byl zařazen do Antologie de la poésie tcheque contemporaine 1945–2000, kterou vydalo pařížské nakladatelství Gallimard roku 2002. V roce 2006 spolu se spisovatelem Jiřím Hájíčkem založil volné sdružení prozaiků a básníků nazvané Českobudějovická literární buňka.

Čtěte také

Jeho první prozaické dílo, novela Axe Africa, vyšlo v roce 2006. V roce 2009 pak vydal krimithriler Ticho z prostředí Šumavy. Jeho životopisný román Návrat Krále Šumavy o nepolapitelném převaděči Josefu Hasilovi vychází ze svědectví pamětníků, Hasilových vzpomínek i archivních dokumentů. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci příběhu muže, který po válce nejprve pomáhal chránit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale po únoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem.

David Jan Žák píše také dobrodružnou trilogii pro děti a mládež, z níž zatím vyšly dva díly – Zmizení Edwina Lindy a Žeberův odkaz.

autoři: Martina Toušková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio