David Greig: Labutí píseň. Surreálný příběh o tom, proč stojí za to žít

30. červen 2020

Iva Pazderková a Zdeněk Maryška ve fantaskním postmoderním příběhu na motivy známého mýtu o Ledě a labuti. Rozhlasovou hru současného skotského dramatika poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Iva Pazderková (Lydia), Zdeněk Maryška (Labuťák), Petr Panzenberger (Dario), Martin Siničák (Týpek, Hlídač, Babička)
Dramaturgie: Marek Horoščák
Překlad: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: David Smečka
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2008

David Greig (1969) pochází z Edinburghu a patří k nejznámějším a nejhranějším skotským dramatikům. Některé z jeho her jsou známé i u nás. Divadlo Na zábradlí uvedlo jeho hru Kosmonautův poslední vzkaz ženě, kterou kdysi, v bývalém Sovětském svazu, miloval. Ve stejném divadle uvedli i jeho hru Pyreneje. Na scéně Středočeského divadla v Kladně se hrála hra Vzdálené ostrovy, jejíž rozhlasovou verzi uvedla Vltava v roce 2019.

Labutí píseň je jednou z několika rozhlasových her, které známý skotský dramatik napsal pro BBC. David Greig v ní vychází ze známého mýtu o Ledě a labuti a transformuje jej do podoby fantaskního postmoderního příběhu. Hlavní hrdinka hry Lydia se jednoho večera vydává k jezírku v jednom z edinburských parků, aby spáchala sebevraždu. Osudové setkání s labutí, respektive s labuťákem, jedním z tvorů, kteří žijí u jezírka, ji však od jejích úmyslů odvrátí.

Labuťák je trochu zvláštní – nejen že mluví, ale taky kouří a pije alkohol. A než by nechal Lydii jen tak skoncovat se životem, radši ji přemluví, aby si zašli pořádně užít do města zabít se člověk přece může vždycky, ale nesmí předtím zapomenout na svoji labutí píseň.

autoři: Marek Horoščák , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio