Das Numen si v MeetFactory hrají se živly, materiály i gravitací

30. listopad 2017

Umělce, pro něž je příroda spoluautorem jejich děl, představuje nová výstava v pražské MeetFactory. Kolektiv berlínských tvůrců nazvaný Das Numen nabízí uměleckou reflexi vztahu člověka a planety.

Úplně poprvé vystavuje v Česku kolektiv čtyř berlínských umělců Das Numen. V pražské MeetFactory představují své skupinové dílo i tvorbu jednotlivých členů - Felixe Kiesslinga, Juliana Charriéreho Markuse Hoffmanna a Andrease Greinera. Všichni společně studovali v Institutu pro prostorové experimenty pod vedením Olafura Eliassona, a v roce 2011 založili kolektiv Das Numen.

Sedmička Josefa Lady. Tančící dům vystavuje na 400 malířových děl i jeho osobní předměty

Josef Lada, Ponocný, 1948

Narodil se v roce 1887 a zemřel tři dny před svými sedmdesátinami v roce 1957 - Josef Lada. Jeho tvorbu představuje nová výstava Sedmičky Josefa Lady v pražské Galerii Tančící dům.

Pražská výstava nazvaná Amplified by the Stillness - Zesíleno klidem tak představuje umělce, pro které je planeta Země sama o sobě uměleckým materiálem a zároveň jejich rovnocenným partnerem a spoluautorem jejich děl. Využívají přírodní jevy, chemické procesy a biologické systémy. „Je skvělé, když se podíváte ven a snažíte se pochopit, kdo jste na této planetě. A je jedno, jestli to děláte analyticky nebo řekněme naivně a jen se díváte okolo a užíváte si to. Nejsem si jistý, že jakýkoli umělec dokáže být geniálnější než příroda, že dokáže vymyslet něco lepšího, než co už je tam venku vlastně hotové,“ říká Felix Kiessling.

Anti-Sonne, 2017, Felix Kiessling

Ústředním dílem výstavy je pět horizontálně zavěšených varhanních píšťal, které jednoduše řečeno hrají podle toho, jak kde na světě fouká vítr. Kompresor totiž dostává data o síle a rychlosti větru z větrných stanic po celém světě. „Je to kolektivní dílo, které popisuje, jak umělecký kolektiv přemýšlí a funguje. Pohybuje se na pomezí vědy a umění. Jejich díla jsou založena na poměrně rozsáhlém výzkumu a technologických znalostech, zároveň je jejich výstup neuvěřitelně estetický,“ říká kurátorka výstavy Eva Riebová.

Julian Charriére zakonzervoval krásu rostlin v ledových obalech, Duo A/A, které tvoří člen Das Numen Andreas Greiner spolu s Arminem Kemplingerem, narušili gravitaci pomocí vysokofrekvenčního zvuku a nechali tak kapky vody levitovat ve vzduchu. Markus Hoffmann dokonce pro výstavu v Meetfactory vytvořil site specific dílo.

V Galerii Českých center otevřeli výstavu věnovanou přední české výtvarnici Ivě Němcové

Gottland: Miláček národa, povídkový film, architektura a kostýmy, záběr z filmu, Nutprodukce, 2014, kamera: Paweł Dyllus, režie: Radovan Síbrt

Scénografické dílo Ivy Němcové se významně otisklo do podoby současného českého divadla. Své osobité tvůrčí vidění reality promítla do téměř tří desítek divadelních inscenací podle klasických i moderních děl světové dramatiky.

Název výstavy – Zesíleno klidem - vymyslela kurátorka výstavy Eva Riebová. Chtěla tím evokovat moment, kdy příroda v očekávání bouře na krátký moment zatají dech. Obsahuje krásu i skrytou hrozbu.

Posledním vystaveným dílem je černé anti-slunce Felixe Kiesslinga. „Vytvořil jsem ho, protože jsem hledal prostor… Anti-slunce je sice objekt, ale vytváří nehmatatelný prostor. Technicky je to dřevěná deska natřená načerno, takže absorbuje světlo. A za ní září velmi silné světlo, čímž vytvářím silný kontrast mezi tím, co je za deskou a co je před ní. Vyvolává to v nás zvláštní pocit, vnímáme prostor, o kterém nedokážete říct, jak je daleko, jestli je malý nebo velký a kdo jsme my ve vztahu k tomuto objektu,“ říká autor.

Výstavu berlínských umělců můžete navštívit do 28. ledna.

autoři: Alena Rokosová , Hok
Spustit audio