Daniil Charms: Monsterproces

Rozhlasová dramatizace krátkých próz Daniila Charmse. Originální dílo o obludnosti byrokratické mašinérie.

Poslouchejte na Vltavě 6. prosince 2014 ve 14:00. Po odvysílání se dramatizace objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 12. prosince 2014.


Vladimír Janček využil prózy Daniila Charmse a zasadil děj své rozhlasové hry do soudní síně a vytvořil tak prostředí, ve kterém vynikne absurdnost každodenního plahočení Charmsovských postaviček.

Prostředí soudu totiž umožňuje ukázat obraz diktatury strachu a pravidel přizpůsobovaných ad hoc potřebám mocných a personifikaci zvrhlé instituce v postavách bezmocných. Zároveň odhaluje podvratnou sílu krutého humoru, která člověku dává sílu v této situaci nejen přežít, ale dokonce nefunkční systém rozložit a usvědčit ho z patologie.


Účinkují: Sudca (Juraj Hrčka), Zriadenec (Martin Horňák), Semionov (Marian Labuda ml.), Vasilij (Dušan Kaprálik), Bobrov (Štefan Martinovič) a další

Překlad: Ján Štrasser Rozhlasová úprava: Vladimír JančekDramaturgie: Ján ŠimkoRežie: Laco Kerata

Nastudoval Slovenský rozhlas v roce 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.