Daniel Raus: Rašín

17. únor 2023

Představte si tu situaci. Vězeň sedí v cele, přijdou za ním bachaři, oznamují, že dostal milost, tak ať si sbalí svých pár švestek, protože půjde domů. Vězeň ale nesouhlasí. V žádném případě nikam nepůjde, na něco takového ať zapomenou. Bachaři jsou v šoku, nevědí, co dělat. Vězeň se dosud choval slušně, byl disciplinovaný, až teď mu přeskočilo. Jdou se pro jistotu radit.

Vracejí se s tím, že nepůjde-li po dobrém, bude vyveden s použitím donucovacích prostředků. Vězeň pochopí, že odpor je marný, balí svých pár švestek, opouští vězení.

Čtěte také

Vypadá to možná jako scénka z béčkového seriálu. Ale chyba lávky, je to reálný příběh. Ten vězeň se jmenuje Alois Rašín, je mu 28 let, za mřížemi strávil víc než rok a půl. Jednou se stane prvním československým ministrem financí. Teď se ale píše se listopad 1895 a scénka se odehrává ve fungl novém vězení: v Plzni na Borech.

Rašín se tam dostal díky mládežnickým protestům proti Rakousko-Uherskému mocnářství. Skončily takzvaným procesem s Omladinou. Mimochodem, slovo „omladina“ je velice populární. Na scéně je totiž nová generace, která chce lepší svět. Změna visí ve vzduchu.

Nepsal bych o Rašínovi, nebýt jiného ministra financí, o kterém existuje úspěšný muzikál. Jmenuje se jako ten ministr: Hamilton a hraje se v New Yorku na Brodway.

Čtěte také

Alexander Hamilton byl rovněž prvním ministrem financí, jen pro změnu ve Spojených státech. A pokud by snad někoho napadla nejapná otázka, cože zajímavého se dá zpívat o šéfovi státní kasy, je vyveden z omylu hned v první minutě. Bez dechu bude sledovat osudy hrdiny až do minuty poslední.

Hamilton byl mezi zakladateli Spojených států nejméně známý. Dvěstě let po jeho smrti ale přišel onen muzikál, a najednou jeho popularita stoupá do výšek George Washingtona či Thomase Jeffersona. Ministerstvo financí chtělo prý stáhnout jeho podobiznu z desetidolarové bankovky, díky muzikálu to ale rychle přehodnotilo. Ještě zajímavější je fakt, že muzikál se stal jakousi učebnicí dějepisu mladé generace, vyznávající rap. Ta se totiž s rapovým Hamiltonem nečekaně ztotožnila.

Čtěte také

Před časem (bylo to ještě před covidem) jsem se dostal na ten muzikál osobně. Než představení vypuklo, seděl jsem v šesté řadě vedle malého děvčátka, které se mě bezelstně zeptalo, pokolikáté jsem na Hamiltonovi. Potupně jsem přiznal, že poprvé. A zamlčel jsem, že nejspíš taky naposled. Ona ho viděla třikrát a zdálo se, že životopis prvního ministra financí ovládá od A do Z.

Když člověk porovná Rašína s Hamiltonem, zjistí, že oba měli dramatické osudy. S neuvěřitelnou urputností bojovali za nezávislost své země. Byli ochotni nasadit život, vynikali intelektem, ale taky arogancí. Když byl Rašín během 1. světové války odsouzen k trestu smrti provazem, na vynesení rozsudku reagoval pobaveným smíchem. Život mu zachránila nečekaná smrt císaře Františka Josefa. Hamilton bojoval zase na život a na smrt proti britské koloniální správě, stal se pravou rukou generála Washingtona.

Čtěte také

A když bylo dobojováno, Rašín i Hamilton si mohli vybrat, jaké ministerstvo povedou. Oba zvolili finance. Každý z nich vytvořil ve své zemi vynikající systém, postavil na nohy domácí měnu a pozvedl hospodářství. Oba měli ale taky tragický konec. Rašína zastřelil fanatický anarchista. Hamilton utržil smrtelnou ránu v duelu s bývalým přítelem, poté, co on sám vystřelil do vzduchu.

Takže, muzikál jménem Rašín by možná taky nebyl od věci...

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.