Crash Road

25. leden 2008

Lesk a bída nových českých filmů Na sklonku minulého roku vstoupilo do kin několik českých filmů, které chtějí pobavit, ale nejsem si jist, zda nakonec nevzbudí emoce přesně opačné. Mezi ně patří i snímek Kryštofa Hanzlíka nazvaný Crash Road. UVNITŘ TRAILER!

Film vznikající déle než dva roky se tváří bezmála jako existenciální úvaha: Co utváří náš osud? Režisér Kryštof Hanzlík od počátku diváky přesvědčuje, nakolik je zběhlý v módních postupech - což naznačuje už anglickým názvem i anglicky zpívanými písničkami. Když spatříme zbědovanou hrdinku Veroniku (hraje ji certifikovaná kráska Agáta Hanychová), jak komentuje svůj osud (a tyto komentáře provázejí vyprávění od počátku do konce), okamžitě vytušíme, že nás čeká cesta proti proudu času - obhlédneme, co zavinilo, že skončila právě tak, jak jsme ji zastihli na počátku příběhu.

Hanzlík svůj film dělí do několika víceméně uzavřených kapitol, v nichž předvádí, co vše se může dospívající studentce z rozvrácené rodiny přihodit. Valí se na ni jedna pohroma za druhou. Není divu, že prchá na venkov, kde žije její babička, kde očekává toužebný klid. Jenže ani tam se přílišné pohody nedočká.

Crash Road

Veronika, jak sama hlásá, hledá dobré lidi, jenže naráží na samé ničemy či aspoň různě bizarní jedince. Hanzlík její hledání nahlíží s expresivní nadsázkou, v koláži příhod, pod jejichž vážností záhy odkrývá groteskní rozměr. Jenže snaha za každou cenu vydolovat groteskní vyústění sklouzává ke křečovitosti, které se odráží hlavně v ochotnicky bezradném herectví. Nelze se pak divit trpkému smíchu diváků, který prozrazuje, že se film přechýlil k nezamýšlené sebeparodii.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros.

Crash Road

Crash road komedie, Česká republika, 2007

Scénář a režie: Kryštof Hanzlík, produkce: Kryštof Hanzlík, Viktor Schwarcz, kamera: Vladimír Křepelka, hudba: Marek Štifter, Peter Binder, Andrew John

Hrají: Agáta Hanychová, Pavla Tomicová, Bohdan Tůma, Kryštof Hádek, Miroslav Táborský

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.