Choďte a nebojte se problémů. Za chůze se lépe vyřeší, vzkazuje cestovatel a spisovatel Tomáš Gavlas

21. prosinec 2022

Tomáš Gavlas je v podstatě profesionální chodec. Putuje a o tom, na co při poutích myslí, píše knihy. Na cestách doprovází ty, kteří jej o to požádají, začal také nahrávat vlastní podcast a se svým kamarádem ze studentských let se věnuje propagaci české vědy. S Markétou Kaňkovou ale ve Vizitce mluvil hlavně o své nové knize Karlaz: Posel je zprávou.

Tomáš Gavlas putoval už během studií na pražské Filozofické fakultě, kde vystudoval kulturologii. Do Santiaga de Compostela vyrazil poprvé ve dvaceti, od té doby podnikl víc než dvacet poutí po nejrůznějších místech světa. Nedávno opustil podnikatelský svět a dnes je z něj převážně putující autor / píšící poutník.

Slzy, bouře a sebepoznání. Poutník Tomáš Gavlas přešel Negevskou poušť

Ke knize Karlaz: Cesta člověka, o níž ve Vizitce mluvil před třemi lety, letos přibyl titul nazvaný Karlaz: Posel je zprávou. Jeho hlavní hrdinkou je žena Kristina putující na ostrov Patmos nedaleko Turecka, kde Tomáš Gavlas dopisoval knihu číslo jedna. Zatímco první Karlaz je strukturovaný jako kniha promluv na dvacet stěžejních témat typu vztahy, peníze či vděčnost, novinku napsal jako příběh. „Dá se číst jako meditace. Líbí se mi pojem duchovní cvičebnice. Je to archetypální příběh, kdy těžká situace člověka vypudí na náročnou cestu do neznáma,” popisuje Gavlas obsah knihy s tím, že klíčovým tématem je pro něj tentokrát nedostatek laskavosti k sobě samým v souvislosti s vysokými požadavky, které na sebe klademe.

Poušť člověku zjemní vnímání

Ve Vizitce mluvil Tomáš Gavlas i o tom, proč je hrdinou novinky žena, z jakého důvodu putuje do Babylonu, v čem je pro něj ostrov Patmos důležitý a jak pozná, kterou životní cestou se vydat.

Slzy, bouře a sebepoznání. Poutník Tomáš Gavlas přešel Negevskou poušť

Barvitě také popsal své prozatím poslední, 600 kilometrů dlouhé dobrodružství, jež na přelomu února a března 2022 podnikl na trase Eilat - Jeruzalém. Trasa vedla Negevskou pouští, kde zažil vichřici tak silnou, že si musel kleknout na zem. Zastihla jej i průtrž mračen, po které se ke vzniklým potůčkům seběhla zvířata. Dostavila se také spontánní radost z poznání, že poušť není nudná a strohá. „Člověku zjemní vnímání, víc si pak všímá detailů a vlastní malosti. Poušť nezajímají naše trápení. Na místech, která nejsou uzpůsobená pro život, je něco posvátného.”

V současné době chodí Tomáš Gavlas rád po Čechách, oblíbil si Brdy. Na většinou jednodenních cestách terapeuticky doprovází ty, kteří jej o to požádají, naslouchá jim a pomáhá najít nitku vedoucí k rozpletení klubka starostí. „Choďte a nebojte se problémů,” vzkazuje Tomáš Gavlas. „Za chůze se lépe vyřeší.”

Tomáš Gavlas
Spustit audio

Související