Chodili sem císaři, Masaryk a slavil tu Palacký. Oprava Šlechtovy restaurace pokračuje, Praha našla nového provozovatele

10. únor 2020

Generální rekonstrukce desítky let zavřené a chátrající památkově chráněné Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce pokračuje. Na jaře by měla být zkolaudovaná první etapa, hotový by měl být barokní sál s grottou, ale co dál?


Situaci zkomplikoval spor v pražské koalici kvůli údajnému střetu zájmů mezi Prahou sobě a vybranou společností Vinohradský pivovar a následné zrušení tendru. Nové výběrové řízení, do kterého se přihlásil jen jediný zájemce, vyhrála společnost Foodway Catering.

Rekonstrukce Šlechtovy restaurace ve Stromovce (únor 2020)

Co to pro projekt opravy Šlechtovy restaurace znamená, bude třeba ho opět upravovat podle požadavků nového provozovatele? Jak bude Šlechtovka v letošní sezóně fungovat a jak pokračuje její rekonstrukce? Poslechněte si příspěvek, který připravila Alena Rokosová

Šlechtova restaurace v českých dějinách

Víte, že do restaurace v pražské Stromovce jezdívali císaři i T. G. Masaryk? Nejen o tom vypráví loni vydaná kniha Šlechtova restaurace s podtitulem Obrázky z historie Stromovky, kterou napsal Lukáš Berný. Šlechtova restaurace byla vždy centrem Stromovky, a i když jsou počátky zdejšího pohostinství zahaleny nejasnostmi, jisté je, že letohrádek z roku 1692 byl v roce 1811 přeměněn na restauraci a v roce 1868 tu své 70. narozeniny oslavil František Palacký.

Pánové u restaurace Šlechtovka v pražské Stromovce

A kdo další sem v 19. století chodil? Poslechněte si rozhovor s autorem první ucelené publikace o Šlechtově restauraci Lukášem Berným.

Spustit audio

Související