Chci na JAMU vybudovat demokratické prostředí, říká nově zvolený rektor Petr Oslzlý

8. prosinec 2017

V lednu příštího roku po osmi letech končí skladatel Ivo Medek ve funkci rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Koncem října si proto akademický senát této školy zvolil rektora nového. Bude jím divadelník a pedagog Petr Oslzlý.

„Člověk, který umělecky tvoří, po celý život řeší otázku, že skrze umění poznává svět. Ta otázka, kterou řeší, je, zda si tu zkušenost a ty poznatky má právo nechávat pro sebe anebo zda má vnitřní povinnost předávat to dalším generacím,“ vysvětluje své rozhodnutí kandidovat na post rektora JAMU divadelník Petr Oslzlý.

03376712.jpeg

„Petra si velmi vážím pro jeho postoje od disidentu až po současnost. Myslím si, že je to člověk velmi uvážlivý,“ říká o vítězném kandidátovi současný rektor JAMU Ivo Medek.

K rozhodnutí akademického senátu, který zvolil Petra Oslzlého do funkce rektora, se vyjádřila jeho předsedkyně Sylva Macková.

Index první a zatím poslední ženy ve funkci rektora JAMU - Aleny Štěpánkové Veselé

„Pro profesora Medka to je druhé funkční období, takže ze zákona nemohl kandidovat znovu. První myšlenka byla najít už někoho z té mladé generace. Petr Oslzlý patří ke generaci zakladatelů divadelní fakulty. Ale právě jeho minulost, jeho politická angažovanost a jeho nesmírné charisma je to, co v tuto chvíli potřebujeme. Aby tam byl někdo, koho budou ostatní poslouchat, vážit si ho a ctít ho za jeho dosavadní dráhu. Taková osobnost se zatím v té mladší generaci neobjevila.“

Tři divadla v jednom svazku mají smysl, říká budoucí ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl

Daniel Přibyl

Po 12 letech ve vedení Městských divadel pražských končí Ondřej Zajíc. Novým ředitelem se od ledna příštího roku stane Daniel Přibyl, dramaturg a bývalý umělecký šéf Městského divadla v Kladně.

Petr Oslzlý do funkce nastupuje v době, kdy si Janáčkova akademie múzických umění připomíná 70. let od svého založení. Škola byla ustanovena vládním zákonem 12. září 1947 a samotná výuka začala 1. října stejného roku. Do vůbec prvního ročníku v historii této školy nastoupila i Alena Štěpánková-Veselá. V roce 1951 absolvovala obor varhany a o téměř 40 let později se dnes již proslulá varhanice stala první rektorkou Janáčkovy akademie. Na dobu svých studií vzpomíná Alena Štěpánková-Veselá s nostalgií. Rektorkou JAMU byla Alena Štěpánková-Veselá zvolena v roce 1989, tedy v době, kdy bylo nutné zcela zásadně změnit chod celé školy. Alena Štěpánková-Veselá je navíc jedinou ženou, která tuto funkci na JAMU zastávala.

Já už bych to ani nechtěla dělat. Nejhorší na tom je, že strašně vzrůstá byrokracie. Trošku mně vadí, že škola už je velká a už se ti lidi tolik neznají. A už tam není taková soudružnost a kolegialita, jak bývala.
Alena Štěpánková-Veselá

Chod školy je věc průběžná. Na novém rektorovi bude, aby bezprostředně navázal na Medkovu osmiletou práci a na Dlouhodobý záměr pro roky 2016-2020, vysvětluje Ivo Medek: „S Petrem Oslzlým se scházíme a bavíme se o tom, co je akutní, co je rozjeto a co by se mělo někam dál posunout. Já si myslím, že tam dojde k určitému logickému navazování těch věcí, které se dějí.“

Jednou z mých priorit bude doktorské studium a podpora a rozvoj výzkumu umění a výzkum uměním. Bude také velice nezbytné se seznámit, i personálně, s rektorským pracovištěm. Moje první cesta povede na hudební fakultu, protože je potřeba okamžitě začít budovat demokratické prostředí a demokratický tok komunikací mezi oběma fakultami a rektorem.
Petr Oslzlý

Dramaturg Petr Oslzlý učí na divadelní fakultě JAMU už 25 let a téměř stejně dlouho je ředitelem Centra experimentálního divadla, které v Brně spoluzaložil, a pod které spadá Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo u stolu. V nové pozici chce zúročit své zkušenosti z působení v Kanceláři prezidenta republiky, kde byl poradcem Václava Havla, ale také zkušenosti z vedení Centra experimentálního divadla nebo z výkonu funkce proděkana divadelní fakulty. Funkce se Petr Oslzlý ujme 1. února příštího roku a setrvá v ní do roku 2022.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio