Česká filharmonie zakončila Pražské jaro. Zazněla Symfonie č. 9 Ludwiga van Beethovena pod taktovkou Christopha Eschenbacha

2. červen 2023

Česká filharmonie pod vedením Christopha Eschenbacha, žijící dirigentské legendy, přednesla skladby Györgye Ligetiho, od kterého jsme slyšeli strhující dílo Atmosphères. Dále zazněla hudba Johannesa Brahmse – Píseň osudu a jako vrchol večera Symfonie č. 9 Ludwiga van Beethovena. Přímý přenos jsme vysílali 2. června od 20:00.

Dirigent Christoph Eschenbach vystoupil na Pražském jaru pošesté. První dvě vystoupení, v letech 1968 a 1973, představily Eschenbacha jako klavíristu a od roku 1990 se na festival vrací jako dirigent. Naposledy v Praze řídil v roce 2014 Vídeňské filharmoniky.

Společně s Českou filharmonií se představili sólisté Simona Šaturová – soprán, Lucie Hilscherová – alt, Steve Davislim – tenor, Jan Martiník – bas a Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem.

Přímý přenos závěrečného koncertu 78. ročníku festivalu Pražské jaro ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze
Zpívají Simona Šaturová (soprán), Lucie Hilscherová (mezzosoprán), Steve Davislim (tenor), Jan Martiník (bas) a Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem
Českou filharmonii diriguje Christoph Eschenbach.
Zazní György Ligeti: Atmospheres, Johannes Brahms: Píseň osudu op. 54 a Symfonie č. 9 d moll Ludwiga van Beethovena.
Moderuje šéfredaktor hudební stanice D-dur Lukáš Hurník.

Připravil Ondřej Scholtz.

Pražské jaro na Vltavě. 12. května – 2. června
Vždy od 20 hodin

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.