Dirigentka Oksana Lyniv a PKF – Prague Philharmonia uvedli na Pražském jaru premiéru písňového cyklu

28. květen 2023

První žena, která dirigovala na wagnerovském festivalu v Bayreuthu (Bludný Holanďan roku 2021) nebo která kdy stála v čele některého z italských operních domů (boloňské Teatro Comunale od roku 2022). To je Oksana Lyniv, ukrajinská dirigentka, jíž zářná mezinárodní kariéra nebrání nebýt kulturně lhostejnou ke své rodné zemi: Je zakladatelkou Ukrajinského orchestru mladých a spoluzakladatelkou lvovského festivalu LvivMozArt. Přímý přenos koncertu jsme vysílali 28. 5. od 20:00.

Na festivalu Pražské jaro uvedla Oksana Lyniv světovou premiéru písňového cyklu V plamenech od svého krajana Eduarda Resatsche na slova ukrajinské básnířky Liny Kostenko. V této první skladbě večera se nad orchestrem PKF – Prague Philharmonia ponesl soprán Julie Tkačenko, v další se k orchestru coby sólisté připojili klarinetista Lilian Lefebvre a fagotistka Minju Kim, vítězové loňského ročníku Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara. Přednesli Duett-concertino pro klarinet, fagot, smyčce a harfu Richarda Strausse, dílo z roku 1947 půvabně ztvárňující známý pohádkový příběh o krásce a zvířeti. Koncert uzavře Symfonie č. 38 D dur „Pražská“ Wolfganga Amadea Mozarta, skladatele, kterému v srdci Oksany Lyniv patří speciální místo. Přímý přenos na Vltavě slovem provázela Jana Trojanová.

Pražské jaro na Vltavě. 12. května – 2. června
Vždy od 20 hodin

  • 12. 5. Má vlast s Orchestrem Velšské národní opery a Tomášem Hanusem
  • 18. 5. 100 let je jen začátek. SOČR, Cornelius Meister a Jan Mráček (housle)
  • 19. 5. Essenská filharmonie s šéfdirigentem Tomášem Netopilem
  • 26. 5. Debut Pražského jara. Dirigentka Alena Hron a Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK
  • 27. 5. Klangforum Wien a Prague Offspring. Světové premiéry na objednávku Pražského jara
  • 28. 5. PKF a ukrajinská dirigentka Oksana Lyniv. Julie Tkačenko (soprán), Minu Kim (fagot), Lilian Lefebvre (klarinet)
  • 31. 5. Andreas Scholl (kontratenor) a Czech Ensemble Baroque s Romanem Válkem
  • 2. 6. Závěrečný koncert s Českou filharmonií a dirigentem Christophem Eschenbachem. Zpívá Pražský filharmonický sbor a sólisté
Spustit audio

Související