Byt, ateliér nebo penzion. V co všechno se může proměnit věžový vodojem?

25. říjen 2024

Stáří, autenticita i atmosféra místa… hodnoty, které můžeme spatřovat na technických stavbách, jako jsou věžové vodojemy. Ty dnes můžou sloužit jako obytné domy, penziony nebo ateliéry. Věžovým vodojemům a jejich nové funkci je věnován i náš nový seriál Mozaiky.

Věžové vodojemy ční nad krajinou často jako zásadní orientační body. Nejstarší technické stavby toho typu na našem území se začaly stavět už ve 30. a 40. letech 19. století. Konverzi věžových vodojemů, tedy jejich novému využití, věnujeme nový seriál. Veronika Jošková Štefanová se společně s výzkumníkem Robertem Kořínkem, pracovníkem Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáše Garrigua Masaryka v Ostravě a autorem knihy Konverze věžových vodojemů (spoluautoři: Jan Pustějovský, Michal Horáček), vydala na Ostravsko, aby představili vodojemy, ze kterých jsou dnes například obytný dům nebo penzion.

Věžový vodojem Slezská Ostrava

V rámci pětidílné série zavítáme do Slezské Ostravy, kde jsme svědky první československé konverze věžového vodojemu. V Dolní oblasti Vítkovic představíme vodojem z 60. let dvacátého století, který je dnes dobrým příkladem zakonzervování původní technické stavby tohoto typu. Ve Vratimově stojí věžový vodojem z 30. let minulého století, který byl citlivě přestavěn původně pro potřeby majitele jako ateliér, dnes si jej lze celý pronajmout k bydlení. V ulici U Vodárny v Karviné se tyčí téměř 40 metrů vysoký věžový vodojem, který poskytuje útočiště pro osm bytů. Stavba je navíc od roku 1958 památkově chráněná. Zatímco v Bohumíně přestavěly věžový vodojem z roku 1935 pro potřeby penzionu.

Věžový vodojem Vratimov
Spustit audio

Související