Bylo to příšerné! Norský spisovatel a komik Are Kalvø přistupuje k horám s nadhledem

10. červenec 2023

I když na první pohled vypadá jako někdo, kdo s obrovskou krosnou lehkou nohou vyhopká na velehoru, z představy Nora coby ošlehaného horala, výkonnostní turistiky a posedlosti outdoorem si spíš střílí. Ve své knize Hory, peklo, ráj ovšem Are Kalvø čerpá i z vlastních zkušeností s „vrcholovými“ výstupy.

Přebal knihy Are Kalvø: Nebe, peklo, ráj

K vltavskému letnímu tématu „hory“ se dá leccos najít i v norské literatuře. Do češtiny byly přeloženy například kniha Henrika Svensena Uhranuti výšinami nebo Jít od Tomase Espedala. Jejich pohledy jsou sociologické, historické, geologické (s oběma se ostatně vltavští posluchači již mohli setkat v různých pořadech). K nim nedávno přibyl další titul, a sice kniha Hory, peklo, ráj z pera Are Kalveho, v níž se norský komik pokusil stát se milovníkem hor.

Co na tom všichni vidí? Co žene lidi k tomu, aby investovali do turistického vybavení a někam se hodiny trmáceli nebo trávili čas na chatách? Přemýšlení o těchto norských vášních dovedlo autora až k sepsání zmiňované knihy. I o ní s Are Kalvem v centru města Oslo prostřednictvím tlumočení překladatelky Marty Bartoškové hovořila Vlaďka Bezdíčková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.