Buď ryba nebo rak

5. červenec 2015

Literárně-hudební pásmo z dopisů a motáků Heřmana Josefa Tyla, premonstrátského opata, které posílal z nacistických a komunistických koncentračních táborů.

Poslouchejte na Vltavě 5. července 2015 ve 14:00.


„Hlavně že jsem zdravý, pevné mysli a veselý. Pramenem toho všeho u mne je stálé myšlenkové spojení a důvěra i láska k Bohu. Když on nedopustí, co oni mi mohou udělat? Nic, vůbec nic...“ Autorem těchto slov, potajmu napsaných na kus papíru v komunistickém kriminále v roce 1953, je premonstrátský kněz, pozdější převor a opat kláštera v Teplé Heřman Josef Tyla. Svědek dvacátého století, který přežil německé koncentrační tábory Osvětim a Buchenwald a osmileté věznění v nejtvrdších komunistických kriminálech - Valdice, Jáchymov, Bory, Leopoldov a Mírov.

Narodil se na samém počátku 1. světové války, 31. července 1914 a zemřel po pádu komunismu na konci roku 1993. Prožil dramatický život mezi dvěma mlýnskými kameny totalitních režimů.

Rozhlasové a vlastně velikonoční literárně-hudební pásmo je sestaveno z dopisů a motáků Heřmana Tyla, které posílal z nacistických a komunistických koncentračních táborů svým nejbližším a které knižně vyšly v nakladatelství Geum pod názvem Moji nejdražší.


Účinkují: Jan Šťastný a Jana Franková

Připravila: Jana DoležalováSkladby: H. I. F. von Bibera a Francisca Guerrera hrají Gabriela Demeterová (housle), Jaroslav Tůma (varhany) a Musica Antiqua Köln, zpívá vokální soubor La ColombinaRežie: Markéta Jahodová

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio