Božena Němcová: Deset pohádek o svatém Petrovi

Soubor pohádek z Domažlicka, po kterém putují Ježíš a svatý Petr. Texty původně vycházely už za života Němcové jako součást chodských pohádek. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

„Pojďte si číst české národní pohádky, jedny z nejkrásnějších. Potichu sami sobě, nahlas svým dětem, vnukům. Je v těch pohádkách poezie lidové písně, s vlídným humorem vyprávějí příběhy ze života našich předků, s laskavostí a porozuměním chápou i naše vlastní poklesky. Ještě jsme se tolik nezměnili, i svatý Petr je pořád jedním z nás, jako jím byl před sto padesáti lety, kdy spisovatelka Božena Němcová pobývala na Domažlicku a pohádky zaznamenávala,“ napsal Vilém Mrštík v předmluvě k vydání Deseti pohádek o svatém Petrovi.

Můžeme se potěšit příběhy, v nichž Pán Ježíš spolu se svatým Petrem kráčejí krajinou a setkávají se s lidmi. Pán Ježíš je nejen moudrý, ale také vševědoucí. Petr to sice ví, ale je jenom člověk, má hříšné choutky a tu a tam by chtěl nad životem trochu vyzrát, někdy maličko zalže a často touží po věcech, které nestojí za to. Vyprávění o svatém Petrovi doplňují dvě pohádky z okolí Domažlicka: jedna o selce a druhá o sedlákovi.

Účinkují: Eva Kodešová a Radek Zima

Připravila: Marie Nováková
Hudební spolupráce: Jiří Litoš
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2015.

autor: Marie Nováková
Spustit audio