Bez Palachova činu by razance odporu v roce 1989 nebyla tak silná, říká Eva Kantůrková

16. leden 2019

Dnes je to přesně padesát let, co se na pražském Václavském náměstí polil benzínem a zapálil student Jan Palach.

Jan Palach zemřel o tři dny později, 19. ledna 1969. Svým činem chtěl probudit národ z počínající odevzdanosti a postupného přijímání potupné situace po sovětské okupaci Československa v srpnu 1968 a pozdější parlamentní legalizaci pobytu sovětských vojsk u nás. 

Pohnutky Jana Palacha k jeho statečnému činu ukazuje film Roberta Sedláčka Jan Palach, který před pár dny odvysílala Česká televize. Scenář k němu napsala spisovatelka Eva Kantůrková.

Myslím si, že bez Palachova činu by razance odporu v roce 1989 nebyla tak silná. Po těch 20 letech jeho čin zapůsobil tak, jak chtěl, aby zapůsobil v momentě, kdy to udělal.

Z filmu Jan Palach

„Než jsem napsala scénář, nastudovala jsem spoustu literatury o dění kolem roku 1968, abych se orientovala v situacích, které jsme popisovali. A pokud jde o Palacha, to bylo horší – když zemřel, bylo mu 20 let, takže jeho život byl velice krátký a na události chudý. Jediný pramen, ze kterého se člověk něco dozvěděl, byla Ledererova knížka, kde Lederer shromáždil všechny údaje, které byly dostupné. Zachovaly se také hodně rozsáhlé policejní protokoly a z nich se také dalo něco získat," popisuje práci na scénáři Eva Kantůrková.

Spustit audio

Související