Beno Blachut – tenor /Smetana, Dvořák/

1. leden 2024

Dvoudiskový projekt zachycující na operních nahrávkách z let 1947 až 1975 umění tenoristy Beno Blachuta, a to v dílech Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Album vydala Společnost Beno Blachuta ve spolupráci s Radioservisem a obsahuje tři desítky známých i méně hraných výstupů, dvojzpěvů a scén. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) Výběr nahrávek – snímků z rozhlasového archivu, z LP desek Supraphonu i z fondů televize – je znalecký, pečlivý, v bookletu dokonale, až téměř marnotratně podrobně zdokumentovaný. Je jasné, že podobné dvojalbum má na trhu jiné určení a poslání než nová alba současných pěvců, kteří třeba jednou také budou legendami. Ale spíše nebudou, doba je jiná, umělci mají jiné možnosti, hodně přelétají a migrují… a o zlaté éře Národního divadla ani o zlaté kapličce nikdo nehovoří… (…)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.