Behzod Abduraimov: Shadows of My Ancestors

16. únor 2024

Nové album uzbeckého klavíristy Behzoda Abduraimova. Hodnocení připravil Jozef Červenka.

(…) Na klavíri hral od svojich piatich rokov, nasledovala základná hudobná škola a neskôr študoval na tamojšom konzervatóriu. Prvýkrát na seba výrazne upozornil na slávnej Londýnskej medzinárodnej klavírnej súťaži, ktorú suverénne vyhral, vo finále s tretím klavírnym koncertom Sergeja Prokofieva. Vtedajšiu porotu nadchol a odbornú i laickú hudobnú verejnosť dodnes nadchýna mimoriadnou muzikalitou, ktorú kombinuje s fenomenálnou technikou a hlbokou emotívnosťou. (…)

autoři: Jozef Červenka , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • Lieder ohne Worte

    Nové album německo-ruského klavíristy Igora Levita. Hodnocení připravil Jozef Červenka.

  • Cello Suites

    Nové album slovenského violoncellisty Eugena Procháce, které obsahuje kompletní Suity pro sólové violoncello od Johanna Sebastiana Bacha.

  • Soirée Musicale

    Nová nahrávka slovenské klavíristky Jordany Palovičové s díly polské skladatelky Marie Szymanowské. Hodnocení připravil Jozef Červenka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.