Barevná dáma v černém. Osudy Liběny Rochové, módní návrhářky a profesorky oděvního designu

1. prosinec 2023

Oděvní výtvarnice, profesorka a vizionářka uznává desatero i ajurvédskou filozofii. Jaká je Liběna Rochová, když sedí sama se sebou a přemýšlí o svém životě? Co se jí podařilo, co ji zranilo a s čím se musela vyrovnat? O čem vyprávěla studentům? Premiérové Osudy poslouchejte on-line.

Technická spolupráce: Iva Darebná
Připravila: Lenka Kopecká
Premiéra: 27. 11. 2023

Píle, urputnost a systematičnost provázejí Liběnu Rochovou už od dětství. Svůj vzor měla ve svém tatínkovi i v mamince, od každého si do života něco vzala. Rodina a láska k profesi jsou pouta, kterých se nevzdá za žádnou cenu.

Celý život se obléká do černé, ale její život je barevný jako její poslední kolekce. Dáma tuzemské módní scény potřebuje černou barvu pro zklidnění, protože její život je rychlý, pestrý a nabitý plány. Možná to jsou jen praktické důvody, proč utíká do svého černého světa. Její charakter není vůbec temný jako její černé oděvy.

Liběna Rochová dokázala ve své kariéře oslovit domácí i zahraniční klientelu a svými návrhy divadelních, scénických i filmových kostýmů zaujmout. V některých oblastech dovede předvídat, což je výhodou pro člověka, který je tvůrčí, věřící a oddaný svému řemeslu. Je zastánkyní udržitelnosti nejen v módním průmyslu, a proto v nové kolekci použila látky, které jsou vyráběny v přísném recyklačním režimu.

Ve svém životě nechce plýtvat ani materiálem ani energií. Pečlivě s ní pracuje. Ráno vstává v pět hodin, aby měla čas na své rituály, a pak se vydává do svého studia. Zodpovědnost, usebrání a naslouchání svému hlasu jsou s ní bytostně spjaty a pomáhají oděvní designérce překonat mnohá úskalí v byznysu i ve všedním dni.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.