Balthus a Fellini: Spříznění duší

23. září 2018

Literárně-hudební pásmo z rozhovorů a vzpomínek italského filmového režiséra Federica Felliniho a francouzského malíře Balthuse. Poslouchejte on-line do 29. září 2018.

Představme si jídelnu, přijímací salon nebo terasu jedné dřevěné vily ve švýcarských Alpách. Proti sobě sedí filmový režisér Federico Fellini (1920–1993) a kdysi „tajně slavný“, nyní už širokou veřejností vážený malíř Balthasar Klossowski de Rola (1908–2001), známější pod jménem Balthus. Poznali se v římské Ville Medici a lišili se od prvního pohledu.

Fellini byl robustní, energický a hovorný, milovník jídla a nepřítel cigaret, omotán červenou šálou, v klobouku a s megafonem v ruce ovládající čím dál početnější štáb v ateliérech Cinecittá. Balthus štíhlý a elegantní, král koček, soustředěně pokuřující před svým plátnem nebo zahloubaný do tónů Mozartovy hudby. Felliniho dětství se odehrávalo v přímořském Rimini, bylo divoké a jeho dějištěm byla především ulice, zatímco Balthus byl od malička zvyklý na společnost Rainera Marii Rilka, nebo Paula Cézanna v pařížském bytě svých rodičů.

00807217.jpeg

Co Felliniho a Balthuse spojovalo, byla vášnivá potřeba pomocí plátna – jeden filmového a druhý malířského – zachytit sněné, viděné a prožité. Pokusili jsme se rozhlasově zinscenovat setkání, během něhož si tito dva výjimeční muži, které pojilo bezmála třicetileté přátelství, vyměňují své názory na umění, církev, Řím, na život jako takový.

Účinkují František Němec, Luděk Munzar a Jana Franková Doležalová

Překlad: Jana Spoustová, Anna Hánová, Eva Zaoralová a Petra Schürová
Připravil: Petr Adámek
Režie: Markéta Jahodová

autor: Miloš Doležal
Spustit audio