Střelba pod zavřenými víčky. Rozhlasová kompozice z poezie spisovatele a redaktora Jiřího Kamena

16. únor 2020

Poezie spisovatele a rozhlasového publicisty Jiřího Kamena doplněná hudbou Johna Mayalla. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jiří Kamen je autorem dvou publikovaných básnických sbírek Výtah do nebe (1983) a Štěstí přes míru (1986). Pořad je komponován z textů nevydaných sbírek Střelba pod zavřenými víčky z let 1977–1988 a Nadějní pstruzi z let 1982–1990. Kamen v básnických textech spojuje autentické reálie se snovými obrazy, často v groteskní, absurdní poloze s ironizujícím podtextem. Zachycuje všední události, konkrétní okamžiky existence, k nimž připojí ironizující glosu, s textem provádí excelentní výmyky na hrazdě obraznosti.

Kompozice režiséra Miroslava Buriánka je koncipován jako dramatická skladba vyjadřující příběh reálií autorova života. Vystupuje v něm postava muže jako básníkova subjektu a ženy jako jeho alter ega. Představiteli těchto úloh jsou Igora Bareš a Antonie Talacková. Obsazen je i Jiří Kamen, který krátkými, pregnantními glosami komentuje dění. V pořadu zazní hudba Johna Mayalla (narozen 1933, Macclesfield, Anglie, Spojené království), britského bluesového zpěváka, kytaristy, hráče na klávesy a harmoniku.

Účinkují: Antonie Talacková, Igor Bareš a Jiří Kamen

Pořad připravil a režijně nastudoval: Miroslav Buriánek
Hudební spolupráce: Marek Smetana
Natočeno v roce 2020 (premiéra).

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio