Avokádový toust a sněhová vločka. Poslechněte si pásmo věnované literatuře generace Y

27. duben 2022

Kdo jsou mileniálové neboli příslušníci generace Y? Proč jsou posměšně označováni jako sněhové vločky, které se při sebemenším náznaku problému rozpustí? Vltavský Večer na téma nabídne bližší pohled na to, co tyto lidi narozené zhruba mezi lety 1982 a 2000 dnes trápí, jak se s těmito problémy vyrovnávají a zejména jak o těchto tématech píšou. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hovoří: Alžběta Stančáková, Jan Těsnohlídek ml., Radek Štěpánek, Anna Koňaříková
Účinkují: Barbora Goldmannová, Michal Isteník, Kryštof Bartoš, Simona Rejdová
Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Eva Schulzová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 27. 4. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Do tvorby současných českých básníků a básnířek i prozaiků a prozaiček se promítají témata jako klimatická krize, nedostupné bydlení, duševní zdraví, práce, ale třeba i láska, život nebo střet generací. Z médií i úst příslušníků starších generací často zaznívá, že jsou mileniálové rozmazlení, zahledění sami do sebe, neustále si stěžují – ať už na nedostatek peněz nebo zmíněnou krizi bydlení, a že nejsou schopní si najít a udržet solidní práci. Pořad s názvem Avokádový toust a sněhová vločka se vůči těmto zjednodušujícím popisům a nálepkám snaží vymezit a ukázat, že celá problematika je nejen mnohem hlubší, ale také zajímavější.

Dále se pídíme po zodpovězení otázky, zda je možné (nejen) spisovatele takto přísně sešněrovat a označit názvem jediné generace. Na to částečně odpovídá literární vědec a kritik Karel Piorecký ve svém eseji a přednášce s názvem Romantismus poučených snílků.

V pořadu dále zazní úryvky z tvorby Alžběty Stančákové, Nely Bártové, Bernardety Babákové, Emmy Kausc, Terezy Semotamové, Lucie Faulerové, Petra Šestáka, Jana Škroba, Šimona Leitgeba, Radka Štěpánka a Jana Těsnohlídka ml. V rozhovorech s básnířkou Alžbětou Stančákovou a básníky Janem Těsnohlídkem ml. a Radkem Štěpánkem mluvíme o jejich tvorbě, ale také o tom, zda se vůbec cítí jako mileniálové, jak vidí současný svět a jaké problémy sami řeší ve svých textech i v životě.

autor: Nikol Patíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.