August Strindberg: Bouřka. V hlavní roli Luděk Munzar

Do hereckého nebe odešla legenda, 26. ledna zemřel herec Luděk Munzar. Patřil k nejvýraznějším hercům své generace. Přes 30 let působil v Národním divadle, kde si často zahrál se svou manželkou Janou Hlaváčovou. Do vysílání mimořádně zařazujeme hru Bouřka od Augusta Strindberga, ve které Luděk Munzar ztvárnil hlavní roli. 

Komorní hry, které Strindberg psal po roce 1907 pro Intimní divadlo, zůstávaly dlouho v pozadí pozornosti novodobých inscenátorů, ačkoliv právě ty přinesly řadu impulsů pro moderní divadlo. Patří sem Spáleniště, Sonáta duchů, Pelikán a také hra Blýskání na časy, kterou uvádíme pod názvem Bouřka v překladu Zbyňka Černíka.

Hlavní postava, autor ji označuje jako Pána, je starý osamělý muž, který se pohybuje v uměle udržovaném a pěstovaném světě příjemných vzpomínek. Ten mu ale ohrozí nečekaný návrat bývalé manželky a dcery.

František Hrubín: Romance pro křídlovku. Čte Luděk Munzar

Luděk Munzar

Lyrickoepická básnická skladba Františka Hrubína v původní nezkrácené nahrávce z roku 1962. Básníkovo nestárnoucí vyznání životu, lásce a smrti. Uvádíme v souvislosti s úmrtím herce Luďka Munzara.

Jako Pána uslyšíte Luďka Munzara. V dalších rolích se představí Vladimír Brabec, Valerie Zawadská, Stanislav Zindulka a Lucie Vondráčková. Inscenaci hry Bouřka nastudovala Hana Kofránková.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.