Arnošt Goldflam: Pokušení

15. září 2013

Povídka současného českého divadelníka, dramatika a prozaika v autorské interpretaci.

Arnošt Goldflam (narozen 1946 v Brně) v roce 1977 absolvoval studium režie na brněnské JAMU. Během studií režíroval i hrál a po absolutoriu byl krátce v angažmá v satirickém divadle Večerní Brno. V letech 1978-1993 působil v Hanáckém divadle (Prostějov), po přestěhování do Brna přejmenovaném na HaDivadlo. Na profilování poetiky tohoto divadla se významně podílel jako režisér, herec i autor. V současné době pracuje jako režisér v pražských i mimopražských divadlech, vyučuje na JAMU a příležitostně hraje ve filmu.

Je autorem mnoha her a dramatizací, povídkových sbírek a souborů vyprávění a pohádek pro děti. Tatínek není k zahození – pohádky pro malé i velké (2004), Tatínek 002 – pohádky pro celou rodinu (2006), dětský hororový příběh Standa a dům hrůzy (2008), kniha pohádek pro mladší školáky Sny na dobrou noc povídková sbírka Tata a jeho syn (2012) a další.

V povídce Pokušení vystupuje autorův oblíbený hrdina Standa, normální smrtelník, náš současník, který se nejprve ve fantazii a pak i ve skutečnosti dostává do nadpřirozených a nepřirozených, často hrozivých situací. Povídka využívající nadsázky a černého humoru je rovněž svébytnou variantou známých pekelnických pohádkových motivů.


Autor a interpretace: Arnošt GoldflamRežie: Markéta JahodováPřipravil: Jiří Vondráček

autor: jvk
Spustit audio