Anton Pavlovič Čechov: Námluvy. Malá komedie o malichernosti a lakotě

29. leden 2022

Ladislav Pešek, Jaroslava Adamová a Rudolf Hrušínský v humoristické jednoaktovce Antona Pavloviče Čechova o námluvách, malichernosti a lakotě. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Hvězdoslav Stefan
Osoby a obsazení: Stěpan Stěpanovič Čubukov, statkář (Ladislav Pešek), Natalja Stěpanovna, jeho dcera (Jaroslava Adamová) a Ivan Vasiljevič Lomov, soused Čubukovů (Rudolf Hrušínský st.)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Pavel Papáček
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1980

Když se sejdou lakotní a malicherní ruští statkáři, snadno se stane, že se místo žádosti o ruku milované dcery jednoho z nich strhne spor o pozemek zvaný Volí loučky a následně hádka o kvalitu loveckých psů. 

Statkář Lomov (Rudolf Hrušínský) a jeho sousedka Natálie Stěpanovna (Jaroslava Adamová) sice touží vstoupit konečně do manželství, ale ani jeden z nich si zkrátka neumí pomoct. Klidu nepřidá ani otec Natálie v podání Ladislava Peška. Pro zajímavost dodejme, že ten si o dvacet let dříve zahrál v televizní inscenaci Martina Friče nápadníka Lomova (Natálii hrála Vlasta Chramostová). Rozhlasovou inscenaci natočil v roce 1980 Josef Melč.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.