Ludvík Němec: Lůno. Povídka o zbožném starci a prodejné dívce

12. červenec 2022

Zbožný stařec je na sklonku života pokoušen smyslnou touhou, která ho přivede až na práh zatracení. Třídílná povídka Ludvíka Němce. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jan Dvořák
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 7. 2022

Lůno patří mezi nejpůsobivější texty povídkové knihy Láska na cizím hrobě. Ocitáme se v éře divokého kapitalismu zlatých devadesátých. Ironický vypravěč nás vtáhne do příběhu osamělého starého muže a prostitutky Darji. Příběh o hříchu, který může být i požehnáním. Ludvík Němec v něm prozkoumává existenciální podstatu našich směšnohrdinských životů. Autor přemítá, jestli nás k hříchu svádí ďáblova krása, nebo bůh prověřuje pevnost naší víry.

Čtěte také

Spisovatel Ludvík Němec stál u zrodu Četby s hvězdičkou na Vltavě. Někdejší ředitel a dlouholetý dramaturg Českého rozhlasu Brno, otec prozaika Jana Němce, se 8. července 2022 dožívá pětašedesáti let. Jako redaktor literárně-dramatické redakce brněnského studia Českého rozhlasu se věnoval především rozhlasovým adaptacím děl českých i světových autorů. Od svého literárního debutu, který tehdy devatenáctiletému autorovi vynesl pozornost čtenářů, publikoval několik románů a povídkových knih. Základním tématem jeho psaní jsou milostné vztahy, tělesnost, stáří a víra v sílu slova.

Spustit audio

Související