Anton Bruckner: Symfonie č. 6

24. duben 2020

Nová nahrávka Bergenské filharmonie a dánského dirigenta Thomase Dausgaarda. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Šestá symfonie dodnes patří k těm méně hraným od Brucknera. Rozhodně k méně hraným než Sedmá a určitě k mnohem méně hraným než Čtvrtá zvaná Romantická… Má přitom i ona všechno to typické, co na symfoniích milovníci jeho hudby mají rádi: jsou to nebeské délky a naivní nevinnost, současně určitá energičnost až urputnost, stupňovité a postupné vršení oddalovaných, někdy až pompézních gradací, prudké kontrasty, hymnické chóry žesťů, rytmická cílevědomost a ráznost. (...)

(…) Bergenská filharmonie hraje na CD jako celek i v sekcích a sólech skvěle, zvuk je snímán plasticky, symfonie zní přehledně, barevně. Jediným problémem může však asi pro někoho být celková interpretační koncepce skladby, která je samozřejmě především věcí dirigenta. Nic není přehnané nebo vyhrocované. Ale tempa jsou spíše rychlejší a dílo působí chvílemi až příliš odlehčeně, bezstarostně, povrchně. Občas sem v traktování rytmu a v artikulaci zavane jakoby cosi z plenérových koncertů velkých dechových hudeb. Ano, je to Bucknerova „Pastorální“ symfonie, ale i v ní by se sneslo o něco víc patosu a svátečnosti. (…)

Nahrávka vyšla u labelu BIS.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.