Antimilitarismus (Radka Lokajová)

22. červen 2005

Už jsme si zvykli (a nejmladší generace to považuje za samozřejmost), že k demokratické společnosti patří svoboda slova a shromažďování, právo na protest a pokojnou demonstraci, občanská sdružení a neziskové organizace.

Ekologické a lidskoprávní organizace jako např. Nesehnutí, Liga lidských práv a další by bez těchto principů těžko mohly fungovat. Do těchto organizací vstupují (nebo s nimi alespoň sympatizují) většinou mladí lidé, "kteří ještě nezabředli do každodennosti tohoto sociálního, ekonomického a politického systému natolik, aby byli nuceni dělat každodenní kompromisy," říká sociolog Doc. Dušan Lužný.

Hluboký nesouhlas s některými jevy a touha pasivně nepřihlížet, ale "to, co se mi nelíbí" aktivně měnit, zasahovat do dění, vyjadřovat se k němu a veřejně zaujímat postoj, to je asi základní pohon lidí, kteří mimo jiné každoročně protestují za branami brněnského zbrojního veletrhu IDET. Někomu jejich úsilí připomíná boj s větrnými mlýny, jiné přímo popuzuje forma protestu a životní zásady, které (aspoň z pohledu některých) nic nezmění a k ničemu nevedou.

Jakým způsobem taková hnutí skutečně ovlivňují myšlení společnosti a co z jejich principů a hodnot zůstane zachováno jako něco trvale platného, to většinou posoudí až další generace.

Protestní týden proti zbrojnímu veletrhu IDET a vidění světa jeho aktivních účastníků se snaží zachytit a přiblížit Radka Lokajová v dalším dílu cyklu "Ismy po česku", který má název "Antimilitarismus".

Výsledky soutěže:

Antimilitarismus obdržel 20 hlasů, výsledná známka je 1, 65. Ceny z nakladatelství Mladá fronta dostanou Hana Chalupská z Větrného Jeníkova a Petr Štefaník ze Slavičína.

Spustit audio