Alphonse Daudet: Tartarin v Alpách

Tartarinovská dobrodružství z pera klasika francouzské prózy Alphonse Daudeta tvoří volnou trilogii. Její druhou část představuje příběh s názvem Tartarin v Alpách, který posluchačům přinášíme v podobě osmidílné četby na pokračování. Taraskonský mluvka se v ní vydává do švýcarských Alp, aby obhájil svou velevýznamnou funkci v klubu místních alpinistů. V podání Pavla Soukupa poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Připravila: Alena Heroutová
Překlad: Věra Smetanová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2002

Postava bodrého Tartarina je všeobecně známa: tento chlapík svými smyšlenými hrdinskými činy vytváří celé legendy. Nemyslí si ovšem o sobě, že lže, neboť, jak říká autor, „člověk z jihu nelže, ale mýlí se. Neříká vždycky pravdu, ale věří, že ji říká... Jeho lež je určitý druh přeludu.“ 

Tartarin je neúnavný fabulátor vlastního života. V našem příběhu však jeho chvástavost začne narážet na tvrdou realitu: prostředí Alp je mnohem méně přívětivé než provensálské kopečky kolem Tarasconu, kde si místní „horolezci“ mohli beztrestně hrát na alpinistická dobrodružství. Těšte se na neotřelý humor, svižnost vyprávění i interpretační mistrovství Pavla Soukupa.

autoři: Alena Heroutová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.