Alphonse Allais: Dosti bylo holubů aneb Sám sobě balónem

3. leden 2015

Humorné povídky francouzského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 3. ledna 2015 v 11:31.


Francouzský spisovatel a humorista Alphonse Allais byl původem Normanďan (s humorem sobě vlastním o svém původu prohlásil: „Po matce Normanďan, po jednom z otcových přátel Bretonec...“), žil v letech 1854-1905. Byl jedním z vůdčích představitelů tzv. montmartreské bohémy, členem spolku Hydropatů (tj. odpůrců pití vody...), psal texty pro slavný kabaret U Černé kočky. Po smrti upadl Allais v zapomnění, objeven byl znovu francouzskými surrealisty (André Breton jej uvádí ve své Antologii černého humoru).

Allais psal své krátké povídky prakticky každý den. Naše čtyři povídky jsou z let 1894-1898, kdy byly publikovány ve francouzském tisku, později vyšly jako součást Allaisova souborného díla pod názvem Předsmrtná díla a Posmrtná díla. Autor v nich potvrzuje své renomé mistra absurdních nápadů a stručného, úsporného stylu. Spojuje je „vzdušné“ téma - najdeme v nich poštovní holuby, upoutané balóny signalizující přesný čas, Kanaďana, který se sám proměnil v balón, podivuhodně „vzdušnou“ oslavu konce roku...


Čte: Jiří Ornest

Autor: Alphonse Allais Z vlastního dosud nepublikovaného překladu připravil: Petr TurekRežie: Ivan Chrz

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.