Alexander McCall Smith: První dámská detektivní kancelář

13. červenec 2018

Zábavné i napínavé příběhy první soukromé detektivky v Botswaně, jihoafrické zemi, kde život je tak odlišný od našeho – a vášně a zločiny jsou často stejné. Knihu zimbabwsko-britského spisovatele čte Jana Stryková. Každý díl poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dobrá žena

Paní Ramotswe má detektivní kancelář v Africe na úpatí kopce Kgale. Je dobrým detektivem a dobrou ženou. Miluje svou vlast Botswanu, protože jen tady nachází klid. A také miluje Afriku s celým jejím utrpením.

Když před dvaceti lety poprvé vyšla kniha Alexandera McCall Smithe První dámská detektivní kancelář, asi nikdo netušil, s jak obrovským úspěchem se africká detektivka setká: detektivka jako kniha, i detektivka jako její hlavní postava. Kniha se dočkala vydání na všech kontinentech a podle vlastního scénáře ji zfilmoval oscarový Anthony Mighella. Režisér, který se do Afriky podíval už ve svém nejslavnějším filmu Anglický pacient, uvedl První dámskou detektivní kancelář jako celovečerní film i šestidílný televizní seriál BBC.

Dobrá žena v dobré zemi

Nestydím se za to, že jsem africká vlastenka. Miluji všechny lidi, které Bůh stvořil, ale nejvíce ty, kteří žijí v mé domovině. Je to můj lid, mí bratři a sestry. Proto je mou povinností pomáhat jim vyřešit záhady jejich životů.

A paní Ramotswe řeší případy opravdu africké: zmizení manžela, kterého při křesťanském křtu v řece sežral africký krokodýl, nevěru po africku i únos dítěte zlým šamanem. To vše za pomoci důvtipu i vtipu, ale i neokázalé odvahy. A na svých dlouhých cestách pouští Kalahari má dost času i na úvahy, které jsou jedním z koření této knihy:

Paní Ramotswe nechtěla, aby se její země příliš změnila. Nestála o to, aby její lidé žili jako všichni ostatní, bez duše, bez vědomí africké sounáležitosti. Kdyby za ní někdo přišel a řekl jí: „Tady máte nejnovější pilulku, vezmete ji a bude z vás opravdová Američanka,“ bez váhání by odmítla: „Nikdy. My máme vlastní kouzla.“

Alexander McCall Smith: První dámská detektivní kancelář (detail knižní obálky)

Dobrá kniha

Autor románu Alexander McCall Smith se narodil v Jižní Rhodesii, žil v řadě afrických států, dnes přednáší na Edinburské univerzitě lékařské právo a bioetiku. Mezi desítkami jeho knih jsou jak odborné právní, lékařské a filozofické publikace, tak i knihy pro děti a mnoho knih žánrové literatury. Žádná z nich ale asi nepřekoná úspěch První dámské detektivní kanceláře, k níž připsal ještě tucet pokračování.

Desetidílnou rozhlasovou adaptaci Ludvíka Němce, která vychází jen z první knihy, vysíláme v rámci Afrického léta na Vltavě, v cyklu Letní čtení, v němž se s africkou literaturou setkáme vícekrát: ve druhé polovině července to budou povídky afrikánského spisovatele Hermana Bosmana a koncem srpna román Alláh není povinen od Ahmeda Kouroumy, spisovatele z Pobřeží slonoviny.

Účinkuje: Jana Stryková

Překlad: Pavla Kubaláková
Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2018.

Spustit audio